Hasipoğlu: Pandemi iki toplumun aynı gemide olduğunu gösterdi

UBP Genel Sekreteri, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın müzakere heyeti üyesi, milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu, Kathimerini gazetesine konuştu. Geçiş noktalarının iki toplumun iletişimi açısından oldukça önemli olduğunu vurgulayan Hasipoğlu, ”ne yazık ki, pandemi halkları birbirinden uzak tutuyor” ifadelerini kullandı. Hasipoğlu ayrıca “pandemi bize, iki toplumun aynı gemide olduğunu gösterdi. İş birliği yapmamız gerekir” dedi.

UBP Genel Sekreterliği tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, Hasipoğlu, Kathimerini gazetesine konuştu. Hasipoğlu, gazetede yayınlanan röportajında pandemi sürecini değerlendiren Hasipoğlu, iki toplumun işbirliği yapması gerektiği üzerinde durdu. Hasipoğlu şöyle konuştu:
“Pandemi bize, iki toplumun aynı gemide olduğunu gösterdi. Pandeminin üstesinden gelmek için iş birliği yapmamız gerekir. AB’nin gönderdiği aşıların iki toplum arasında adil bir şekilde ve adil bir oranda paylaştırılmasını bekliyoruz. Bu konuda, komşumuzun adil bir tutum sergilemesini bekliyoruz. Eğer 200 bin aşı gelip de sadece 20 bin aşı bize ulaştırılıyorsa, burada bir sorun var demektir.”

NEDEN İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM?

Hasipoğlu, Kıbrıs Türk tarafı olarak Rum tarafının adanın yönetimi ile zenginliğini paylaşmayacağı tespitinde bulunduklarını ve bu nedenle adadaki mevcut gerçekler ve haklar üzerinden hareket ederek, iki egemen eşit devlet modeli ile Cenevre’ye gideceklerini belirtti. Hasipoğlu şunları söyledi:
“Kıbrıs Türk tarafı, Kıbrıs Rum tarafının, kurulacak olan olası ortalıkta ortak yönetimin ve adanın etrafındaki zenginliğin paylaşılmasıyla ilgili bir sorunu olduğuna inanıyor. İşbu sorunun olması nedeniyle, paylaşıma dayalı federal modelin artık işleyemeyeceğine inanıyoruz. Annan Planı’nın reddedilmesinin ardından BM Genel Sekreteri, Kıbrıslı Rumların yönetimi ve adanın zenginliğini paylaşmaya hazır olmadıkları sonucuna varmıştı. Bizim tespitimiz Rum tarafının bu anlayışında değişiklik olmadığı yönündedir.
Bu tespitten hareketle paylaşım esasına dayalı federasyon modeli ve mevcut parametre sürecinin sona erdiğine inanıyoruz. Önceden denenmiş çözüm modeli ve parametrelerinde ısrar etmemiz durumunda, muhtemelen aynı hataları yapmaya devam edeceğiz. Bu nedenle, Kıbrıs Türk tarafı, müzakereye yaratıcı ve esnek bir tutumu muhafaza ederek gidiyor. Aynı şeyi, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nden de bekliyoruz. Yaşayabilir ve kalıcı bir çözümü nasıl bulabileceğimize yoğunlaşmalıyız.”

GEÇİŞ NOKTALARININ AÇILMASINI DESTEKLİYORUZ
Geçtiğimiz günlerde barikatların yeniden açılmasına ilişkin iki tarafın olası anlaşmasını değerlendiren Hasipoğlu şöyle konuştu:
“Şüphesiz, Güven Artırıcı Önlemler önemlidir. Mevcut dönemde bu yönde adımların atılması önemlidir. Kapılar, iki toplumun iletişimi açısından oldukça önemlidir. Ne yazık ki, pandemi, halkları birbirinden uzak tutuyor. Kıbrıs Türk tarafı, ilgili komitenin gerek kapılar gerekse de sağlıkla ilgili çalışmalarına devam etmesini istiyor. Pandemi koşulları el verir vermez kapıların yeniden açılmasını destekliyoruz. İki liderin temsilcileri, bu konuyu görüşmeye devam ediyorlar.”

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi