Saner sözünü tutmadı, erken seçim çıkmazda

Ekim 2021’de erken seçime gitmek üzere kurulan ve bu şekilde güvenoyu alan UBP-DP-YDP Azınlık Hükümeti sözünden döndü. Meclis’e gelmesi için komitede seçim tarihine onay vermesi gereken muhalefet partileri önerilen Nisan 2022 tarihine karşı çıktı. Çıkmaza giren süreç ile ilgili uzlaşı sağlanamazsa pandemi koşullarında bir milletvekili seçimi için milyon liralar harcayarak Haziran ayında ara seçime gidilecek.

(Bugün Kıbrıs)

Hükümetin büyük ortağı UBP Genel Başkanı, Başbakan Ersan Saner’in Ocak ayında Meclis kürsüsünden, “en kısa zamanda bir seçim tarihi belirleyelim ve erken seçimi gerçekleştirelim” sözleriyle başlayan erken seçim gündemi, karar için yasal sürenin dolmasına beş gün kala çıkmaza girdi. Hükümet kanadı bugün Nisan 2022 önerisini onayladı. Böylelikle ana muhalefetin aylardır süren çağrılarına rağmen uzlaşı sağlanamadı. Tünelin ucunda Haziran 2021’de Tatar’dan boşalan bir milletvekili koltuğu için yapılacak olan ara seçim var. 10-20 milyon lira tutacağı belirtilen seçimin bedelini ise fakirleşen halk ödeyecek.

UBP KURULTAYA KİLİTLENDİ
Muhalefet parti temsilcileri gün boyu yaptıkları açıklamalarda, hükümetin ‘halkın derdi seçim değil geçim’ diyerek popülizm yaptığını vurguladı. Meclis’i dahi toplayamayan bir hükümetin ortaya çok büyük icraatlar koyacakmış gibi bir yıl sonraya seçim tarihi önermesi hayretle karşılandı. Alınan kararda UBP’nin Ekim 2021’de yapılması beklenen olaylı kurultayın etkisi olduğu belirtildi.
Ayrıca Türkiye’nin, Kıbrıs ve Doğu Akdeniz konularını içeren Batı ile ilişkileri için önemli olan önümüzdeki yaz aylarında yaşanacak gelişmelerde Tatar ve partisi UBP’nin görevde hazır olmasını istediği belirtiliyor.

MUHALEFET 29 AĞUSTOS ÖNERİSİNİ SUNACAK
Ulusal Birlik Partisi (UBP), Demokrat Parti (DP) ve Yeniden Doğuş Partisi (YDP), erken genel seçim için 3 Nisan 2022 tarihini belirledi. Bu amaçla hazırlanan yasa tasarısı bugün Bakanlar Kurulu’nda onaylanarak Meclis’e sevk edildi. Üç muhalefet partisi ise yarın sabah 29 Ağustos 2021’de erken seçim önerisi sunacak.

“SEÇİM ÇIKMAZI”
Hükümetten hukuk komitesine gelecek olan Nisan 2022’yi öngören yasa tasarısı komitede üç muhalefet, üç hükümet
üyesi olduğu için geçemeyecek ve geri dönecek. Hükümet de muhalefetin Ağustos 2021 önerisini komitede reddedecek ve bu da geri dönecek. Böylelikle erken seçim konusu çıkmaza girecek.

UZLAŞI SAĞLANMAK ZORUNDA
TDP, Meclis’te grubu olmaması nedeniyle erken seçim tarihini onaylayacak komitede üyeye sahip değil ancak komitelerde üyeleri olan ana muhalefet CTP ve HP, Nisan 2022 önerisine, “hükümetin sözünü tutması gerektiğini” söyleyerek karşı çıkıyor. Muhalefet partileri bir milletvekili için ara seçime gitmek yerine erken genel seçim ile birlikte yapılmasını ve halkın iradesini sandığa en kısa sürede yansıtmasını istiyor. Muhalefet parti liderleri toplumsal uzlaşı için hükümeti bir araya gelmeye davet ediyor.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi