İşçi Filmleri Festivali başlıyor: Adaletsizlikler hangi kadraja sığar?

Bu yıl 16’ıncısı düzenlenecek olan Uluslararası İşçi Filmleri Festivali 1-9 Mayıs tarihleri arasında çevrimiçi olarak gerçekleştirilecek. 38 filmi izleyici ile buluşturacak olan festival, yaşanılan haksızlık ve adaletsizliklere ‘Hangi kadraja sığar?’ sorusunu yöneltiyor.

16’ıncı Uluslararası İşçi Filmleri Festivali, 1-9 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Festival, dünyadan ve Türkiye’den emekçilerin, işsizlerin, kadınların, LGBTİ+’ların, gençlerin mücadelesini anlatıyor ve yaşanılan haksızlık ve adaletsizlikler ‘Hangi Kadraja Sığar’ diye soruyor.

Covid-19 salgını nedeniyle geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da çevrimiçi olarak gerçekleştirilecek festival kapsamında 38 film izleyiciyle buluşacak.

Festival 1 Mayıs gecesi Carlos Cazurro’nun Sınırımız Gökyüzü (El Cielo Es Nuestro Techo) filminin gösterimiyle başlayacak.

Gösterimler ve söyleşiler festivalin YouTube kanalından takip edilebilecek.


Festival seçkisinde yer alan filmlerden bazıları Türkiye’de ilk kez izleyeci ile buluşacak.

Festival kapsamında Türkiye prömiyerini yapacak filmler şöyle:

• 1974’te bir İskoçya kasabasında Pinochet diktatörlüğüne karşı Şili halkı ile dayanışan fabrika işçilerini anlatan Geçit Yok (Nae Pasaran),
• Antikapitalist bilgisayar korsanlığını odağına alan Hackitat: Politik Bilgisayar Korsanlığının 9 Katmanı (Hackitat: 9 Layers of Political Hacking),
• Birinci Dünya Savaşı sırasında içlerinde Lenin’in de bulunduğu mültecilerin bir trende nasıl Avrupa’dan Rusya’ya ulaştıklarını anlatan Lenin’in Treni (Lenin… The train)
• Günümüzde siyasetin yoksulluk ve sınıflı toplum ile ilişkisini sorgulayan Ekmek ve Adalet (Bröd och Rättvisa),
• İspanya’daki bir sahilde hepsi kadınlardan oluşan yerel kabuklu deniz hayvanı çiftçilerinin işlerini kaybetmemek için verdiği mücadeleyi anlatan Sınırımız Gökyüzü (El Cielo Es Nuestro Techo),
• İspanya kırsalında, kadınların öyküsünü anlatan Kırsalın Kadınları (Mujeres del Campo),
• Türkiyeli inşaat şirketi Gama işçilerinin İrlanda’daki direnişini anlatan Gama Grevi (The Gama Strike),
• Günümüz toplumunu kuşatan çevresel yıkım, toplumsal yaşlanma, gelir farkı gibi çeşitli sorunlara yaklaşırken, Japonya’nın savaş sonrası tarihindeki kalkınma ve durgunluğunu işleyen Tokyo Gelgit Düzlüğü (Tokyo Higata),
• Kırgızistan’ın küçük bir köyünde bir ailenin yaşam öyküsünü ele alan Dokuzdan Sonra İkiz (Toguzdan Kiyin Egiz),
• Siyah kadınların Brezilya’da başlattığı seçim kampanyasını anlatan Tohumlar: Siyah Kadınlar İktidara(Sementes-Mulheres Pretas no Poder),
• 2020’de ölüm orucu eyleminde hayatlarını kaybeden Grup Yorum üyeleri İbrahim Gökçek ve Helin Bölek’i anlatan Ritmin İsyanı (Riot of Rhythm).
Ayrıca Emin Alper’in Kız Kardeşler (2019) ve Kıvanç Sezer’in Küçük Şeyler (2019) filmleri de festival programında yer alan yerli filmler arasında.

ÜÇ KISA FİLM DE PRÖMİYERİNİ YAPACAK
Bu yıl ikincisi düzenlenecek “Festivale Doğru” bölümünde festival, seyircisini diğer Uluslararası İşçi Filmleri Festivalleri ile buluşturacak.
Bu bölümde seyircinin karşısına çıkacak üç kısa film de Türkiye prömiyerini yapacak.
17 Nisan Cumartesi günü, gösterim öncesi gerçekleşecek canlı söyleşide Nordic Labour Film Festival’inden Susanne Ovelius ve gösterimleri yapılacak olan Ben de Oradaydım (Jag var också med) ve Duvar (Väggen) filmlerinin yönetmeni Astrid Askberger bir söyleşi gerçekleştirilecek.
24 Nisan Cumartesi günü de İspanya Bask LAN Film Festival’inden Itxaso Díaz ile yapılacak olan söyleşinin ardından Deniz Kadınları (Mujeres de la mar) adlı film izleyici ile buluşacak.

Kaynak: Gazete Karınca

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi