Cenevre öncesi iyi niyet adımları: Geçiş noktaları kademeli açılacak

Geçişlerdeki bütün kısıtlamalar aşamalı olarak kaldırılacak. PCR testi veya testsiz geçişe kriterlere göre karar verilecek. Mayıs başına kadar tamamlanacak çalışmanın hayata geçmesi için siyasi karar gerekecek.

Politis “GYÖ (güven yaratıcı önlem) Yeniden Perde Önünde… Gayriresmî 5+1 Arifesinde İyi Niyet Hareketleri” başlıklı haberinde, İki Toplumlu Sağlık Teknik Komitesi’nin Mart ayı sonundan beridir görüşme gündeminde, KKTC ile Güney Kıbrıs arasındaki geçiş noktalarının aşamalı olarak pandemi öncesinde olduğu gibi yeniden işlemesi konusunun bulunduğunu yazdı.

Komitenin geçen pazartesi günkü son toplantısında, geçiş noktalarının ilgili önlemlerin gevşetilmesinde geçerli olacak kriterlerin net şekilde belirlenmesinin ele alındığını ancak henüz tamamlanmadığını kaydeden gazete son rötuşların önümüzdeki günlerde gerçekleşecek toplantıda atılacağını kaydetti.

Gazeteye göre komitenin pazartesi günkü görüşmesinde Rum tarafı Maronitler, Rumların “mahsurlar” diye tanımladığı KKTC’de (Karpaz) yaşayan Rumlar ve Dillirga bölgesi sakinleri (Rumlar) için derhal uygulamaya konulacak somut öneriler ve zaman sınırı içerisinde olmayıp iki taraftaki epidemiyolojik görüntü ile sıkı sıkıya bağlı olacak yatay normalleşme önerileri sundu.

Geçişlerdeki bütün kısıtlamaların ise aşamalı olarak kaldırılacağı da kaydedilen haberde “esasen, epidemiyolojik görüntünün ne zaman kırmızı, yeşil veya turuncu olarak nitelendirileceğine ve somut (PCR testi veya testsiz geçiş) kriterlere ona göre karar verileceği kaydedildi.

İki Toplumlu Sağlık Teknik Komitesi’nin önünde bulunan bu prosedürün Nisan ayı içerisinde veya Mayıs’ın ilk günlerinde tamamlanabileceği ancak bunun, otomatikman uygulamaya da konulacağı anlamına gelmediğini belirten gazete “bunun için siyasi karar gerekir” ifadesini kullandı.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi