Özersay: Cenevre öncesi kapıların açılması için güvence verilmeli

“Kapılardan geçişler sorununu çözemezsek Cenevre’ye kadar gitmeye gerek yoktur” diyen HP Genel Başkanı Kudret Özersay, iki liderin kapıların eskisi gibi açılacağına dair güvence vererek ortak bildiri yayınlaması çağrısında bulundu.

Halkın Partisi (HP) Genel Başkanı Kudret Özersay, Cenevre’de yapılacak gayri resmi 5+1 BM toplantısı öncesinde iki liderin, salgın koşulları imkân tanındığında kapılardan geçişlerin yeniden başlamasına her iki tarafın da izin vereceğine dair güvence verip, ortak bildiri yayınlaması gerektiğini söyledi.
Kudret Özersay, iki taraf arasındaki geçişler konusu çözümlenmeden Cenevre toplantısına gidilmesinin “bir anlamı olmayacağını” da belirtti.

HP Genel Başkanı Özersay tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Defalarca söyledik; Rum tarafı iki taraf arasında geçiş kapılarına engeller çıkardı. Gerekçe olarak önce yasadışı göçü, sonra salgını gösterdiler. Bu salgın ortadan kalktığında da turistlerin kuzeye geçişine sorun çıkaracaklarının sinyallerini verdiler. Ruslara, İsrail vatandaşlarına, İngilizlere yapılan uygulamalar bunu gösteriyor. Rum tarafı bizim turizmimizi baltalıyor. Arasta esnafı da Mağusa, Girne, Güzelyurt, Lefke çarşı esnafı da kapılardan geçiş olmaması nedeniyle ciddi darbe yemiş durumdadır. Daha önce Rumların kuzeye geçişi sonucunda akaryakıt, süpermarket ve çarşıda hareket döviz girdisi sağlıyordu. Kuzey Kıbrıs, Rumlar açısından ucuz kalıyordu. Turizm açısından da Ercan Havalimanı kanalıyla gelen yolcular yanında güneydeki havalimanlarından da gelen yolcular oluyordu. Bu geçişlerin salgın imkan tanıdığında yeniden sağlanması lazım.”
“Biz, kapılardan geçişler sorununu çözemezsek Cenevre’ye kadar gitmeye gerek yoktur” diyen Kudret Özersay, iki liderin kapıların eskisi gibi açılacağına dair güvence vererek ortak bir bildiri yayınlaması çağrısında bulundu.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi