Erhürman: Tatar’ın tutumu son derece tehlikeli

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın “50 seneden sonra ilk kez yeni bir şey söylemeye gidiyoruz” ifadesini değerlendirdi.

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman bugünkü meclis konuşmasında, Cenevre’de bu ayın sonunda yapılacak gayrı resmi 5 + BM toplantısı öncesi Kıbrıs sorununa dair açıklamalarda bulundu. Erhürman, Cumhurbaşkanı Tatar’ın Kıbrıs Türk halkını daha fazla izolasyona ve yalnızlığa itmeye hazırlandığını kaydetti. Tatar’ın Cenevre’de söylediğinin aksine “yeni” değil son derece eski söylemleri yeniden hatırlatacağına ilişkin öngörüler olduğunu belirten Erhürman, bu tutumların son derece tehlikeli olduğunu vurguladı. Tatar’ın “50 yıl aradan sonra yeni şeyler söylemeye gidiyoruz” söylemlerine atıfta bulunan Erhürman, iki devletli çözüm önerisinin yeni bir söylem olmadığını ve bu söylemlerin yeni bir şey sanılmasının da çok tehlikeli olduğunu söyledi.

“ANASTASIADIS ÇÖZÜMÜ İSTEYEN TARAF STATÜSÜNE KAVUŞTURULACAK”

Sn. Tatar’ın, iki devletlilik ve eşit egemenlik gibi kavramların federasyon temelinde olmadığının anlaşıldığı yönündeki açıklamalarına da değinen Erhürman, bunun bugün anlaşıldığının iddia edilmesinin şaşırtıcı olduğunu, bunun böyle olduğunun herkes tarafından bilindiğini belirtti.

Rum lider Anastasiadis’in özellikle Crans Montana zirvesindeki tutumunun ardından dünyada çözümü istemeyen kişi olarak anıldığını ancak böyle giderse Cenevre’deki toplantının ardından muhtemelen “çözüm isteyen kişi” ceketini giyeceğini ifade eden Erhürman, eski tezlerle bir değişime gitmenin mümkün olmayacağı uyarısında bulundu. Bu tavırların Kıbrıs sorununun kapsamlı çözümünü onlarca yıl öteleyeceğini vurgulayan Erhürman, “Bunun dışında herkesin şikayet ettiği statükonun devamı da sağlanacak. Cenevre görüşmeleri bittikten sonra Kıbrıs Türk halkının o konuşulan işbirliği mekanizmalarını, ya da AB ile ilişki mekanizmalarını da çökertecek bir noktaya doğru gidilecek” uyarısını yaptı.

“İZOLASYONLARI MEŞRULAŞTIRMAYA ÇALIŞANLARIN EKMEĞİNE YAĞ SÜREMEYELİM”

2004 yılında adada yapılan referandumdan sonra dönemin BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın Güvenlik Konseyi’nden geçmemesine rağmen hazırladığı raporu örnek gösteren Erhürman, bu raporda Kıbrıslı Türklerin çözüm iradesini ortaya koymalarından sonra artık izolasyonların hiçbir meşru gerekçesi kalmamıştır ibaresinin yer aldığını ve bunun Kıbrıs Türk dış politikası açısından çok önemli bir çıpa olduğunu dile getirdi. Erhürman, Tatar’ın Cenevre’ye gidip Kıbrıslı Türklerin çözüm iradesini ortadan kaldıracak, izolasyonlara yeni ve kimilerinin “meşru kabul etmeye kalkacağı” gerekçeler sağlayan bir tavrın hazırlığı içinde olduğunu söyledi ve görüşmeye gitmeden önce akıl yoluna dönmenin şart olduğu konusunda uyarılar yaptı.

“İzolasyonları meşrulaştırmaya çalışanların ekmeğine yağ süremeyelim” uyarısı yapan Erhürman, akıl yolunun belli olduğunu, bunun iki toplumlu, iki bölgeli federasyonda siyasi eşitlik ve başlayacak müzakerelerin sonuç odaklı, statükoyu ortadan kaldırmaya yönelik ve sonsuza kadar uzamayacak bir yöntemle ele alınması konusunda ısrarcı olmak olduğunu vurguladı.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi