Sendikalar ayakta: Hükümet sallanıyor

Kıbrıs’ın kuzeyinde örgütlü sendikalar 8 Nisan Perşembe günü Hükümetin Hayat Pahalılığı ödeneğini 4 aylık süre ile durdurma kararını ve icraatlarını protesto etmek için sokakta olacak. KTHES, KTAMS, KAMUSEN, KAMU-İŞ, GÜÇ-SEN ve VERGİ-SEN’in genel grev çağrısına sendikalar tek tek destek açıklıyor.

HAKSEN PERŞEMBE TAM GÜN GREVDE
Eşit Hak ve Adalet Sendikası (HAKSEN), Hükümetin almış olduğu Hayat Pahalılığı ödeneğinin 4 ay süreyle dondurulması kararına karşın örgütlü olduğu iş yerlerinde Perşembe günü tam gün grev kararı aldı. HAKSEN’den yapılan yazılı açıklamaya göre, sendika perşembe günü 08.00-17.30 saatleri arasında örgütlü olduğu iş yerlerinde tam gün grev gerçekleştirecek. HAKSEN, “Alınan bu emek düşmanı karara karşı Anayasa Mahkemesi’nde açmış bulunduğumuz iptal davasının yanında, söz konusu kararı protesto etmek için tüm bölge ve işyerlerinde tam gün greve gidiyoruz” açıklamasında bulundu.

KAMUSEN VE KTAMS GAZİMAĞUSA’DA GREVDE
KAMUSEN ve KTAMS Gazimağusa Devlet Hastanesi’nde bu sabah greve gitti.
KTAMS Başkanı Güven Bengihan’dan alınan bilgiye göre hastanenin tüm birimlerinde 08.00-16.00 saatleri arasında grev yapılıyor. Grev, Sağlık Bakanı’nın Nakil Kurulu’nu toplamadan yasa dışı görevlendirmeleri ve laboratuvardaki personel eksikliği gerekçeleriyle gerçekleştiriliyor.

MEMUR-SEN’DEN GENEL GREVE DESTEK
Memur-Sen, “kamu çalışanları ile emeklilerin kazanılmış yasal ve Anayasal haklarını gasp girişimlerini alışkanlık haline getirmekle” suçlayarak kınadı.
Memur-Sen Genel Başkanı Akın Manga yazılı açıklamasında, “Hükümet, son kanun hükmünde kararname kararıyla Mart ayındaki döviz yükselişi karşısında TL’nin yüzde 10 değer kaybettiği bu dönemde Mart-Nisan-Mayıs-Haziran’ı kapsayan 4 aylık Hayat Pahalılığı tutarını dondurma kararı almıştır. Böylece, çalışan ve emeklilerin yasal ve anayasal haklarını gasp etme alışkanlığını sürdürmüştür. Hükümetin, kabul edilemez bu tutumuna şiddetle karşıyız. Memur-Sen olarak her türlü yasal ve hukuksal mücadeleyi vermekte kararlıyız.
Bu nedenle, 8 Nisan 2021 tarihinde Kamuda yapılacak genel grev ve Meclis önündeki eyleme, tam destek veriyoruz” dedi.

ADA-SEN DE GENEL GREVE KATILIYOR
Kıbrıs Türk Ada Çalışanları Sendikası, hayat pahalılığı ödeneğinin durdurulması nedeniyle bazı sendikaların Perşembe günü yapacağı grev ve eyleme tam destek belirtti. Ada-Sen Genel Başkanı Kağan Mındıkoğlu yaptığı yazılı açıklamada, kamuda örgütlü diğer sendikalarla birlikte hareket ederek, 8 Nisan Perşembe günü meydanlarda olacaklarını ve haklarını yasal yollardan da aramayı sürdüreceklerini kaydetti. Mındıkoğlu, hükümetin her fırsatta elini kamu çalışanlarının cebine atması yerine, ekonomiye katma değer yaratacak imkanlar sunmamasının kendilerini rahatsız ettiğini de bildirerek, “Yapılan bu haksızlıklara şimdi ‘dur’ diyemezsek ardından daha büyük kayıplarla hakkımız olanı da kaybedeceğiz.” ifadelerini kullandı.

KTOEÖS: HALK GİTTİKÇE FAKİRLEŞİYOR
Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), hükümete; “halkın refahı ve yaşam hakkı için ivedi icraatlarda bulunulması” çağrısında bulundu.
KTOEÖS Mali Sekreteri Ozan Elmalı yazılı açıklamasında, salgın ile birlikte halkın alım gücünün azaldığını ve gittikçe fakirleştiğini belirterek, “Halkın daha fazla fakirleşmesine, haklarının budanmasına izin vermeyeceğiz, sessiz kalmayacağız” dedi. Hükümetin bu süreçte aldığı kararların, “öngörüden uzak, planlama yapmadan, günübirlik kararlar” olduğunu ifade eden Elmalı açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Hükümet gerek aşılamada ve kamusal sağlıkta, gerek eğitimde, gerekse ekonomide yaşanan belirsizlik, eşitsizlik ve oluşan kaosun sorumlusudur. Halkımız her geçen gün fakirleşmekte, alım gücü düşmektedir. KKTC Merkez Bankası verilerine göre son 1 yılda vatandaşların bankalara olan borcu % 20 artmıştır. Bankalardaki 5 milyar 601 milyon liralık borç hiç ödenemez durumdadır. Asgari ücret döviz bazında % 30 azalarak 507 Euro’dan 393 Euro’ya düşmüştür. Son bir yılda döviz % 45 artmış ve bu artış halkın her türlü giderine yansımıştır.

Halkımızın alım gücü son hızla düşerken ve insanlarımız yalnızlığa itilmişken hükümetimiz ne yapmaktadır; Emlak vergileri % 50 oranında artmıştır. Yüz bine yakın çalışan ve emeklinin 2020 yılından hakkı olan % 10.65 oranındaki hayat pahalılığını vermediği yetmezmiş gibi önümüzdeki 4 aylık HP’yi de vermemek için kolları sıvamıştır. Şubat ayı HP eksi çıkarılarak, yani hayatın ucuzladığı iddia edilerek halkla dalga geçilmektedir. Yapılması planlanan Elektrik vb. zamlar, HP’nin dondurulacağı düşüncesiyle ertelenmektedir.

Saray yapımı için 14 milyon TL, Dış temsilciliklere 131 milyon 655 bin TL, Siyasi partilere 33 milyon 750 bin TL, kendi öğretmenimizin özveri ve alın teriyle emek ettiği Moodle sistemini geliştirmek yerine hizmet alımı olarak EBA’ya 45 milyon TL bütçe ayrılmaktadır.”

Bugün Kıbrıs
Foto: Arşiv

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi