Kiprianu: Anastasiadis yeni başarısızlığın suç ortağı olacak

Kiprianu, Türkiye’nin ve Kıbrıs Türk tarafının taleplerinden Anastasiadis’in sorumlu olduğunu ifade etti. Kiprianu, Anastasiadis’e hidrokarbonlar konusunda Kıbrıs Rum tarafını güvenceye alırken Kıbrıslı Türklerin ve Türkiye’nin endişelerini giderecek öneriler sunmasını önerdi.

Cenevre’de düzenlenecek gayriresmî 5+BM konferansı öncesinde AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, Kıbrıs sorununun geldiği “zor durumdan” ve Kıbrıs Türk tarafı ve Türkiye’nin “talepleri” ile sergilediğini savunduğu katı tutumdan, Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis’i sorumlu tuttu. Kiprianu Anastasiadis’i, Cenevre’de kendisine eşlik etmelerini istemesine rağmen siyasi partilere, Cenevre’de ne yapacağına dair bilgi vermemekle de eleştirdi.

Andros Kiprianu, Derinya’daki “Kültür Merkezi”nde düzenlediği basın toplantısında Anastasiadis’e, Türk tarafının, Crans Montana’dan sonra müzakere masasına dönmek istemediği, siyasi eşitliği kabul etmediği ve doğal zenginliği Kıbrıslı Türklerle paylaşmayı kabul etmediği “iddialarını yalanlamaya” çağırdı.

TÜRKİYE’Yİ UZLAŞILMIŞ ZEMİNE GERİ GETİR
Kiprianu, “Anastasiadis’i “müzakerelere Crans Montana’da kaldığı yerden devam etmek istediğini söylemenin artık yeterli olmadığını, taktiğinde esnek olması ve Türkiye’yi uzlaşılmış çözüm zeminine geri getirmeye zorlaması gerektiğini anlamaya” çağırdı.

Özellikle siyasi eşitlik konusunda uyardığı Anastasiadis’e, “gayriresmî beşli konferansa siyasi eşitliği reddettiği güçlü izlenimini veren bugünkü söylemleriyle gitmesi halinde yeni bir başarısızlığa sürüklenilecek, suç ortağı da kendisi olacak” uyarısında da bulundu.

Kiprianu, “Hidrokarbonlar konusunda, Kıbrıs Rum tarafı olarak bizi güvenceye alırken Kıbrıslı Türklerin ve Türkiye’nin endişelerini giderecek öneriler sunsun. Bunu yaparsa, ya çözüm perspektifinin yolu açılacak veya yeni bir başarısızlığın bütün sorumlusu Türk tarafı olacak” ifadelerini kullandı.

Cenevre’deki beşli görüşme öncesinde sahnenin kötümser olduğu ve uzlaşılmış çözüm zeminin daha önce hiç olmadığı kadar sorgulandığı görüşünü de ortaya koyan Kiprianu, “Türkiye’nin ve Ersin Tatar’ın iki devletteki ısrarı, kurtuluş ve yeniden birleşme çabalarının önüne çok ciddi engeller koyuyor” ifadesini kullandı.

HÜKÜMET SÖZCÜSÜNDEN JET YANIT

Kiprianu’nun eleştirilerine, Kıbrıslı Rum Sözcü Kiriakos Kusios meydan okuyarak karşılık verdi. Rum lider Nikos Anastaiadis’in Guterres Çerçevesi’nin bütün maddelerine ilişkin önerilerini Crans Montana’da sunduğunu, Türk tarafının bu önerileri ne görüştüğünü ne de görüş belirttiğini söyledi.

Yazılı açıklamasında, Crans Montana’da görüşmelerin, Türkiye’nin garantiler ve müdahale hakkının kaldırılması değil gözden geçirilmesi şerhiyle idamesinde, Ada’da daimî askerî üs kurmak istemesi ve Kıbrıslı Türklerin bütün konularda bir olumlu oy hakkı olmasında ısrar etmesi yüzünden çıkmaza uğradığını hatırlattı. Kusios, “Başkan, şu anda Türk uzlaşmazlığının göğüslenebilmesi için siyasi partilerin ve halkın mümkün olduğunca çok birlik olması gerektiği kanısında” ifadesini kullandı.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi