Duterte emrediyor polisler öldürüyor

Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte işçileri ve komünistleri hedef gösteriyor, aktivistleri öldüren polisler yargılanmıyor. Ülkenin dört bir yanındaki işçi grupları Duterte yönetimine karşı mücadele yollarını tartışıyor.

Filipinler’de işçilere ve komünistlere yönelik sistematik baskı uygulayan, ordu ve polis güçlerince aktivistlerin öldürülmesine neden olan Devlet Başkanı Rodrigo Duterte yönetimine karşı ülkenin dört bir yanındaki kitle örgütleri sanal toplantıda bir araya geldi ve mücadele yöntemlerini konuştu. Polislerce dokuz aktivistin öldürüldüğü “Kanlı Pazar” olayının faillerinin de bir an önce yargılanması talep edildi.

SENDİKALAR HEDEFTE

Peoples Dispatch’in haberine göre, en son Orta Luzon bölgesinde düzenlenen operasyon sonrası çok sayıda insan hakları aktivisti tutuklanırken Duterte yönetiminin siyasi baskılara son verilmesi için çağrı yapıldı. Toplantıda, Kilusang Mayo Uno (KMU) ve 1 Mayıs İşçi Hareketi grupları söz konusu baskınların, sendikaların güçlü bir siyasi blok olduğu ülkenin kuzeyinde daha fazla yaşandığına dikkat çekti. Nagkakaisa İşçi Koalisyonu Başkanı Sonny Matula da hükümeti “İşçileri ve aktivistleri korumak için Anayasa hükümlerini yerine getirmeye” çağırdı. Ülkede faaliyetleri yasaklanan Filipinler Komünist Partisi üyelerinin “kırmızı etiket” adı verilen terör listesine eklenmesi de tepki nedeni. Dandy Miguel ve Marites Santos David isimli iki sendikacının bu listeye dahil edilmesinin “Kabul edilemez” olduğunu vurgulayan gruplar, söz konusu suçlamayla gözaltına alınanlar hakkında 10 yıla kadar hapis cezası istemiyle davalar açıldığını hatırlattı.

Beş yıl önce cumhurbaşkanı seçildikten sonra Filipinler Komünist Partisi ile müzakere süreci başlatan Duterte, kısa sürede müzakereleri sonlandırdı ve devletin “bir numaralı güvenlik sorunu” ilan ettiği Yeni Halk Ordusu (NPA) savaşçılarına karşı saldırıları yoğunlaştırdı. Bu yıl 7 Mart pazar günü ise Güney Tagalog eyaletinin Rizal, Cavite, Laguna ve Batangas kentlerinde polis, çok sayıda siyasi aktivist ve insan hakları savunucusunun evlerini bastı, operasyonda dokuz kişi öldürüldü ve onlarcası şiddet uygulanarak gözaltına alındı. İşçi Emanel Asuncion, balıkçı topluluklarının aktivistleri Chai Lemita-Evangelista ve Ariel Evangelista, evsizler için barınma hakkı savunucuları Melvin Dasigao ve Mark Lee Coros Bacasno bu saldırılarda hayatını kaybeden bazı isimler olurken söz konusu katliam ülke kamuoyunda “Kanlı Pazar” olarak anılıyor. İşçi ve insan hakları örgütleri cinayetlerin failleri polislerin yargılanmasını isterken Duterte yaptığı açıklamalarla kamuoyunda komünistleri hedef gösteriyor. Duterte’nin “Orduya ve polise, kendilerini komünist isyancılarla silahlı bir çatışmanın içinde bulmaları halinde onları öldürmelerini, gerçekten öldürdüklerinden emin olmalarını ve eğer yaşıyorlarsa işlerini bitirmelerini söyledim” açıklamasından günler sonra Kanlı Pazar cinayetleri yaşanmıştı.

Kaynak: Birgün Dış Haberler

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi