Tarihçiler diziyi yorumluyor-2: Görüşmelerin arifesinde siyasi propaganda!
Kıbrıs’ta 1950’lerde yaşananların anlatıldığı dün ilk bölümü gösterilen TRT’nin “Bir Zamanlar Kıbrıs” isimli dizisini Kıbrıslı Türk tarihçilere sorduk.
Kıbrıs’ta 1950’lerde yaşananların anlatıldığı dün ilk bölümü gösterilen TRT’nin “Bir Zamanlar Kıbrıs” isimli dizisini Kıbrıslı Türk tarihçilere sorduk. Tarih Öğretmeni Aysun Candan Özada, Bugün Kıbrıs’a yaptığı açıklamada dizinin siyasi hedeflerle bir propaganda malzemesi olduğunu ifade etti. Özada, gençlerin tarih öğrenmesi isteniyorsa politik belgeseller var olduğunu söyledi.
Özada’nın değerlendirmesi şöyle:
“TC Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın diziyle ilgili özellikle çocuklara ve gençlere Kıbrıs’ın nereden nereye geldiğini, hele hele bugün geleceğe dönük 5 + BM Görüşmeleri döneminde ne ifade ettiğini anımsatması açışından çok önemli olduğunu ve gençlerin EOKA, Enosis ve Akritas Planı’nın ne olduğunu bir kez daha görüp anlayacağını söylemesi, bu dizinin Kıbrıs Görüşmeleri arifesinde siyasi hedeflerle bir propaganda malzemesi niteliğinde oluşturulduğunun itirafıdır.”
DİZİLER TARİHİ ANLATMA MECRASI DEĞİLDİR
“Zaten diziler senaryodan ibarettir ve reyting kaygısı taşımaktadır. Diziler tarihi anlatma mecraları olmadığı gibi tarihi çarpıtma mecraları da değildir. Amaç genç nesillere tarih anlatmaksa dünyadaki ve ülkemizdeki politik belgesel örneklerine bakılabilir. Örneğin o günleri yaşamış insanların anlatılarının bulunduğu ülkemizin yönetmenlerinden Cemal Yıldırım’ın İLK 5 GÜN belgeselini veya Sami Özuslu’nun BÖLÜNMÜŞ BAŞKENTİN HAYALET HAVALİMANI belgeselini veya bunlara benzer Kıbrıslı ve objektif anlatıları olan benzer yapımlarımızı izlemek genç nesiller için daha zihin açıcı olacaktır.”