Financial Times: Kıbrıslı Türkler yeniden birleşme müzakerelerine şüphe düşürdü

İngiliz Financial Times, Kıbrıslı Türk makamlarının yalnızca iki devletli çözümü kabul etmeye hazır olduklarını söylemelerinin ardından, Kıbrıs'ın yarım yüzyıldaki bölünmüşlüğünü sona erdirme amaçlı sürdürülen müzakereleri yeniden başlatma çabalarının başlamadan sonuçsuz kalacağı yorumunu yorumunu yaptı.

Bugün Kıbrıs-
Habere göre; “Ayrılıkçı Kuzey Kıbrıs’ın Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu” Financial Times’a verdiği demeçte, yeniden birleşme girişimlerinin on yıllardır “tam bir başarısızlık” olduğunun kanıtladığını söyledi. Ertuğruloğlu, Kıbrıslı Rumların ve uluslararası toplumun “iki ayrı ulusal oluşum, iki ayrı devlet, iki ayrı demokrasi, iki ayrı halkın” inkar edilemez gerçekliğini kabul etmesi gerektiği konusunda ısrarcı oldu.

Kıbrıs, adayı Yunanistan ile birleştirmeyi amaçlayan Atina’dan esinlenen bir darbeye yanıt olarak Türkiye’nin adanın kuzeyini işgal ettiği 1974 yılından beri bölünmüş durumda. Tüm ada üzerinde uluslararası alanda tanınan otorite olan Kıbrıs Cumhuriyeti, 2004 yılında AB’ye katıldı. Ancak, yalnızca Türkiye’nin bağımsız bir devlet olarak tanıdığı kuzeyde müktesebat uygulanmıyor. 40.000 kadar Türk askeri, bölünen kontrol hattının kuzeyinde konuşlanmış durumda.

ERDOĞAN’IN SADIK DESTEKÇİSİ TATAR
BM, Nisan ayı sonunda “tarafların Kıbrıs sorununa öngörülebilir bir ufukta kalıcı bir çözüm bulmaları için ortak zemin olup olmadığını belirlemek için” iki taraf arasında görüşmeler yaptı. BM destekli müzakerelerin son turu dört yıl önce çöktü. Türk lider Recep Tayyip Erdoğan’ın sadık bir destekçisi olan Ersin Tatar’ın geçen yıl cumhurbaşkanı seçilmesinden bu yana Kuzey Kıbrıs, olası bir yeniden birleşme konusunda taviz vermeyen bir çizgi tuttu. Kıbrıs Türk Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, doğru: “Çıktığımız bu yeni yol, denediğimiz ve test ettiğimiz bir şey değil”

AKINCI DÖNEMİNDE FEDERALEŞME KONUŞULULDU
Ertuğruloğlu’nun resmi bölünme talebi, gerilimlerin azalmaya başlamasıyla Türkiye ile AB bağlarını daha da zorlayacak. İlişki, geçen yıl Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs’ın hak iddia ettiği sulara gaz arama gemileri göndermesiyle ortaya çıktı. Tatar’ın selefi Mustafa Akıncı’nın yönetiminde, kuzey Kıbrıs yeniden birleşme ve federalleşme konulu görüşmelerde bulundu. Ancak 2017’de Kıbrıslı Rumların tüm Türk birliklerinin adadan çıkarılması yönündeki talepleri üzerine müzakereler başarısızlıkla sonuçlandı.

ERTUĞRULOĞLU: ÇIKTIĞIMIZ YOK DENEDİĞİMİZ BİR ŞEY DEĞİL
Ertuğruloğlu, iki devletli öneri için “Çıktığımız bu yeni yol denediğimiz ve test ettiğimiz bir şey değil” dedi. “Bu yepyeni bir yol.” Diyen Ertuğruloğlu, Kıbrıs hükümetinin resmi bir bölünmeyi amaçlayan müzakereleri kabul etme olasılığının düşük olduğunu kabul etti. Kıbrıs Rum Cumhurbaşkanı Nicos Anastasiades daha önce barış müzakerelerini sürdürmeye hazır olduğunu söylemesine karşın, hem Lefkoşa hem de Atina egemen bir kuzey Kıbrıs devleti fikrini reddetti. İki taraf arasında 1977 ve 1979 anlaşmalarına dayanan adanın iki bölgeli bir federasyon olarak yeniden birleşmesini isteyen BM kararlarına uygun bir anlaşma çağrısında bulundular.

“DURDUĞUMUZ YERİ TERK ETMEYECEĞİZ”
“Gerçekten yeni bir sayfa açmayı denemelerini bekliyor muyum? Hayır yapmıyorum” diyen Ertuğruloğlu Kıbrıs hükümeti hakkında. “Ancak sırf yeni bir sayfa açmakla ilgilenmiyor olmaları, durduğumuz yeri terk edeceğimiz ve yaptıklarına göre düşeceğimiz anlamına gelmez.” ifadelerini kullandı.
Ertuğruloğlu, iki bölgeli ve iki toplumlu bir federasyona dayalı bir uzlaşmanın mümkün olmadığını söyledi. 1960 yılında Britanya’dan bağımsızlığın ardından uygulamaya konulan anayasal düzenlemelerin çöküşünden Kıbrıslı Rumların sorumlu olduğu konusunda ısrar eden Ertuğruloğlu, herhangi bir konfederasyonun da “iki egemen devlete” dayanması gerektiğini de sözlerine ekledi.

“KKTC TANINMADAN İŞBİRLİĞİ YAPMAYIZ”
Ertuğruloğlu, kuzey ilk olarak bağımsız bir devlet olarak tanınmadıkça gaz kaynaklarının yönetimi konusunda işbirliği yapılamayacağını söyledi. Ertuğruloğlu, “27-29 Nisan’da Cenevre’de yapılması planlanan görüşmelerden sonra, Birleşmiş Milletler’in dürüst ve samimi olmasını ve ortaya çıkıp bunu açıkça söylemesini bekliyoruz: ortak bir zemin var mı yok mu?” dedi. Ertuğruloğlu, Yunanistan ve Türkiye ile birlikte bağımsız bir Kıbrıs’ın garantör devleti olan İngiltere’nin Brexit sonrası barış görüşmelerine aracılık etmede önemli bir rol oynayabileceği ihtimalini küçümsedi. Kıbrıs Türk lideri Tatar, geçen yıl seçilmesinden önce İngiltere başbakanı Boris Johnson’ın Kıbrıs ihtilafında arabuluculuk rolü oynayabileceğine dair umutlarını dile getirdi. Ertuğruloğlu, İngiltere’nin geçmişte sorumluluklarını yerine getirmediğini, AB’den ayrılmasının elinin serbest olacağı anlamına gelmediğini belirtti. Ertuğruloğlu, “Mutlak güvendiğimiz tek ülke anavatan Türkiye” dedi.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

array(4) { ["reklam_linki"]=> string(31) "https://guvensigortakibris.com/" ["reklam_gorseli"]=> string(63) "https://bugunkibris.com/wp-content/uploads/2024/11/mavi-gif.gif" ["hangi_pragraflar_arasina_geldin"]=> string(1) "3" ["reklami_yayinla"]=> bool(true) }