Pandemi bahane: Hayat Pahalılığı 4 ay daha maaşlara yansımayacak!

Türkiyeli yetkililerin kaldırılması için baskı yaptığı hayat pahalılığı pandemi koşulları bahane edilerek UBP-DP-YDP Azınlık Hükümeti tarafından ortadan kaldırılmaya çalışılıyor. Hayat Pahalılığı uygulaması Bakanlar Kurulu tarafından 4 aylık süre ile durduruldu.

-Bugün Kıbrıs-
Bakanlar Kurulu yasa gücünde kararname ile kamu çalışanlarına verilen Hayat Pahalılığını 4 aylığına durdurdu. Karar Resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Mart-Haziran aylarını kapsayan sürede hayat pahalılığı oranı çalışanın maaşına yansıtılmayacak. Sadece kamu çalışanlarına değil 42 bin Sosyal Sigorta emeklisine de HP ödeneği iptal edildi.

İktisatçı Devrim Barçın yaptığı açıklama ile konu ile ilgili şu yorumu yaptı:
“Anayasa Mahkemesi’nin, Meclis açıkken Yasa Gücünde Kararname ile HP’nin doldurulamayacağı yönünde 2018 yılında vermiş olduğu karar olmasına karşın tüm kamu çalışanı ve emeklileri ile Sosyal Sigorta Emeklilerinin yani yaklaşık 70 bine yakın vatandaşın 2021 yılına ait 4 aylık HP ödeneği az önce YGK ile UBP-DP-YDP Hükümeti tarafından donduruldu dostlar.
HP ödeneği bir maaş artışı olmayıp alım gücünü korumaya yönelik bir ödenektir ve geçen sene de bu ödeneği kestiniz, sesimiz çıkmadı anladık ama artık yemezler. Alım gücümüzü çalıyorsunuz hem de geri vermemek üzere.
Bu konuda başta sendikam KTAMS olmak üzere tüm ücretli çalışan ve emeklilerin yürüteceği mücadeleye sonuna kadar güveniyorum.”

KTAMS: GENEL GREV DE DAHİL MÜCADELE VERECEĞİZ
KTAMS Başkanı Güven Bengihan, sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı:
“UBP, DP, YDP Hükümeti kamu çalışanı ve emeklilerin Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarına ait gerçekleşecek olan Hayat Pahalılığı ödeneğini meclisin açık olduğu bir dönemde Yasa Gücünde Kararname çıkararak 4 ay süreyle durdurma kararı almıştır. Bu karar kamu çalışanları yanında maaşları zaten düşük olan 42 bin sigorta emeklisini de çok büyük bir oranda etkileyecektir. Sendikamızın bu karara sessiz kalmayacağını, genel grev dahil her türlü demokratik eylem yanında hukuksal mücadele de vereceğini vurgularım.”

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi