Cenevre’de ‘egemen eşitlik’ ve ‘desantralize federasyon’ kartları açılacak

Cenevre’de gerçekleşecek 5+BM konferans öncesinde yoğun hareketlilik yaşanıyor.

İngiliz Yüksek Komiseri siyasi partilerle, DİSİ yabancı diplomatlarla görüşüyor, BM Genel Sekreter Yardımcısı Miroslav Jenca Ada’daki temaslarına devam ediyor, Rum lider Nikos Anastasiadis konferansa AB’nin de katılması konusunda Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen ve Avrupa Birliği Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in Türkiye temaslarını bekliyor.

Fileleftheros’un haberine göre, İngiltere’nin Kıbrıs’taki Yüksek Komiseri (Büyükelçisi) Stephen Lillie ülkesinin Cenevre’deki gayriresmî 5+BM konferansında iki tarafın “kartlarını açmasını” beklediğini açıkladı. Lillie, ülkesinin Cenevre’de Kıbrıs Türk tarafının “egemen eşitliği”, Rum tarafının da “desantralize federasyonu” izah etmesini beklediğini söyledi.

Lillie, Rum siyasi partiler ile sürdürmekte olduğu temasları çerçevesinde dün DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos ile görüştü. DİKO’dan yapılan açıklamada Papadopulos’un Lillie’ye “BM Genel Sekreteri tarafların hiçbirinin, özellikle de Türk tarafının masaya, BM kararlarında öngörülen müzakere zeminini değiştirecek öneriler koymasına müsaade etmemesi gerektiğini” söylediği kaydedildi.

Gazeteye göre Cenevre öncesinde yabancı diplomatlarla temaslarına devam etmekte olan DİSİ Başkanı Averof Neofitu da, dün Avustralya Yüksek Komiseri Samuel Biver ile “Kıbrıs sorunundaki gelişmeleri” görüştü. DİSİ’den yapılan açıklamada “Avustralya da millî davamızla, ülkemizin kurtarılması ve yeniden birleştirilmesiyle ilgili çabalara destek veriyor” denildi.

ANASTASİADİS: AB’NİN CENEVRE’YE KATILIMINA BAKACAĞIZ

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis “AB’nin Cenevre’de gerçekleştirilecek gayrı resmî konferansa katılımı konusuna Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen ve Avrupa Birliği Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in Türkiye’yi ziyaretinden sonra bakacağız” dedi.

Alithia’nın haberine göre Anastasiadis yukarıdakileri, “Athienu”daki (Kiracıköy) hellim üretim tesisini dünkü ziyareti sonrasında gazetecilerin, Türkiye’nin AB’nin gayriresmî 5+BM konferansına katılmamasında ısrarlı olması ile ilgili sorusu üzerine söyledi.

BM GENEL SEKRETER YARDIMCISI JENCA ADA’DA TEMASLARINI SÜRDÜRÜYOR

Haravgi ve Fileleftheros BM Genel Sekreter Yardımcısı Miroslav Jenca’nın 3 günlük ziyaret için geldiği Ada’da temaslarını sürdürdüğünü haber verdi.

BM’nin resmî twitter hesabındaki paylaşımını kaynak gösterildiği haberinde Ada’daki BM Barış Gücü’nün görevi ve rolü ile ilgilenecek olan Jenca’nın Genel Sekreter’in Kıbrıs’taki Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar, Barış Gücü yetkilileri ve Ada’daki iki taraf ile görüşeceği kaydedildi.

Habere göre Jenca dün, Slovakya Büyükelçiliği himayesinde, Kıbrıs Türk ve Rum siyasi parti başkanları ile Kıbrıs sorunuyla ilgili konuların ele alındığı bir görüşme yaptı. Slovakya Büyükelçiliği, himayesinde gerçekleşen telekonferansla ilgili açıklamasında

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi