Gürcistan’da seçim: AB yanlısı Cumhurbaşkanı Zurabişvili, ‘hileli’ seçim sonuçlarını tanımayacaklarını açıkladı; halkı sokağa çağırdı

Cumhurbaşkanı, yenilgiyi kabul etmeyerek iktidar partisini “anayasal darbe” yapmakla suçladı.

Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, dün düzenlenen parlamento seçimine “Rus operasyonu” ile müdahale edildiğini iddia ederek seçim sonuçlarını kabul etmeyeceklerini belirtti.

Gürcistan’ın batı yanlısı muhalefeti, iktidardaki Rusya yanlısı Gürcü Rüyası (GD) partisinin tartışmalı parlamento zaferine karşı bugün ülkede protesto gösterileri düzenleme çağrısı yaptı. GD, cumartesi günü yapılan ve ülkenin uzun süredir devam eden AB üyeliği hedefine önemli bir darbe indiren önemli seçimde iktidarı koruduğunu açıklamıştı.

Zurabişvili, başkent Tiflis’teki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda gazetecilere açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı, yenilgiyi kabul etmeyerek iktidar partisini “anayasal darbe” yapmakla suçladı. Muhalefet tarafından pazar akşamı düzenlenen basın toplantısında Gürcistan’ın AB yanlısı Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, seçim sonuçlarını tanımadığını açıkladı ve ülkenin bir “Rus özel operasyonuna” kurban gittiğini iddia etti.

Yüzde 5 barajını geçen muhalif “Gürcistan’ı Kurtarmak İçin Birlik”, “Değişim İçin Koalisyon” ile “Güçlü Gürcistan” seçim bloklarının liderlerinin de arkasında durduğu Zurabişvili, ülkesinde cumartesi günü yapılan parlamento seçimlerini değerlendirdi.

“Bu tam bir hile, oylarınızın tam bir soygunuydu” diyen Zurabişvili, pazartesi akşamı Gürcüleri sonuçları protesto etmeye çağırdı.

SEÇİM SONUÇLARI
Seçim Komisyonu, pazar günü GD’nin oyların yüzde 54’ünü alarak parlamentoda 89 sandalye kazandığını açıkladı. Batı yanlısı dört muhalefet partisi toplamda 61 sandalye kazandı. Bu sonuç, muhalefetin dört bloktan oluşan batı yanlısı bir koalisyon kurma umutlarını boşa çıkarırken, ülkenin AB ile bütünleşme hedeflerini de sekteye uğrattı. Yaklaşık 4 milyon nüfuslu ülkede seçmenler, 2012’den bu yana iktidarda olan ve Rusya’ya yakın bir rotaya sokan GD’nin dört yıllık bir dönem daha seçilip seçilmeyeceğine karar vermek üzere cumartesi günü sandık başına gitmişti.

GD’nin milyarder kurucusu Bidzina Ivanişvili, 1991’de Sovyetler Birliği’nden bağımsızlığını kazanmasından bu yana en önemli seçim olarak adlandırılan bu seçimde sandıklar kapandıktan kısa bir süre sonra zafer ilan etti. Ülkenin en güçlü figürü olarak kabul edilen Ivanişvili, “Böylesine zor bir durumda aynı partinin böylesine bir başarı elde etmesi dünyada nadir görülen bir durumdur. Bu Gürcü halkının yeteneğinin iyi bir göstergesidir” dedi.

Uluslararası bir gözlemci heyeti pazar günü yaptığı açıklamada seçimlerin ülkede “demokratik gerilemenin” kanıtı olduğunu söyledi. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) tarafından hazırlanan bir ön raporda “özellikle kamu sektörü çalışanları ve diğer gruplar olmak üzere seçmenlere yönelik gözdağı, baskı ve zorlama raporlarının kaydedildiği, bu durumun bazı seçmenlerin cezalandırılma korkusu olmadan oylarını kullanabilmeleri konusunda endişelere yol açtığı” belirtildi.

ABD’DEN TEPKİ
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, gözlemcilerin seçimle ilgili ihlal raporlarının eksiksiz bir şekilde soruşturulması yönünde açıklamalarda bulundu.

Blinken yaptığı açıklamada “İleriye dönük olarak, Gürcistan’ın siyasi liderlerini hukukun üstünlüğüne saygı göstermeye, temel özgürlükleri baltalayan mevzuatı yürürlükten kaldırmaya ve seçim sürecindeki eksiklikleri birlikte ele almaya teşvik ediyoruz” dedi.

Muhalefetin önümüzdeki günlerde yeterli desteği toplayıp toplayamayacağı belirsizliğini koruyor. Geçtiğimiz bahar on binlerce kişi, “yabancı ajanlar” yasa tasarısını protesto etmek için Tiflis sokaklarına dökülmüştü. Bu protestolar polis baskısı ve bir dizi tutuklamanın ardından yavaş yavaş sönümlenmişti.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

****
****