Gazze’nin kuzeyinde hastaneler alarmda: Gıda ve ilaçlar tükeniyor

İsrail ordusu yardımların kısıtlandığını reddederek 1 Ekim'den bu yana gıda, su, gaz, barınma ekipmanları ve tıbbi malzemelerden oluşan 9000 tondan fazla insani yardımın Gazze'ye girdiğini öne sürdü.

Filistinli sağlık yetkilileri Çarşamba günü, İsrail askerlerinin Hamas’a karşı yaklaşık iki haftadır süren şiddetli çatışmalar sırasında bölgeye girişleri kesmesi nedeniyle çökme noktasına gelen Gazze’nin kuzeyindeki üç hastaneye insani yardım koridoru açılması çağrısında bulundu.

Gazze’nin kuzeyinde yer alan Kemal Advan, El-Avde ve Endonezya hastanelerindeki doktorlar, İsrail ordusunun 12 gün önce Gazze’nin kuzeyindeki Cibaliye bölgesine büyük bir saldırı başlatmasının ardından verdiği tahliye emirlerine rağmen hastalarını terk etmeyi reddetti.

Kemal Advan Hastanesi Müdürü Hüsam Ebu Safiye, “Uluslararası topluma, Kızıl Haç ve Dünya Sağlık Örgütü’ne, sağlık sistemimize doğru bir koridor açarak yakıt, tıbbi malzeme, delegasyon, malzeme ve gıda girişine izin vererek insani sorumlulukları alma çağrısında bulunuyoruz,” dedi.

Safiye, “Kemal Advan Hastanesi’nde çalışan 300’den fazla sağlık personelinden bahsediyoruz ve onlara güvenli bir şekilde tıbbi hizmet sunabilmeleri için tek bir öğün yemek bile sağlayamıyoruz,” dedi.

Cibaliye bölgesi, Gazze’nin sekiz mülteci kampından birine ev sahipliği yapıyor.

Filistinli sağlık yetkilileri İsrail’in yeni saldırısında Cibaliye ve yakın bölgelerde yaklaşık 350 Filistinli’nin öldüğünü bildirdi.

Sağlık görevlileri çarşamba günü Gazze’de İsrail’in bir eve düzenlediği hava saldırısında 13 kişinin öldüğünü aktardı. Gazze Sağlık Bakanlığı günlük güncellemesinde, İsrail saldırılarında son 24 saat içinde yerleşim bölgesinde 65 Filistinli’nin öldüğünü bildirdi.

İnsani durumun geldiği vahim nokta dünya çapında alarma yol açarken, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) İsrail’e durumu düzeltmemesi halinde askeri yardımda olası kısıtlamalarla karşı karşıya kalması yönünde en güçlü uyarılarından birini yaptı.

İsrail ordusu (IDF), son günlerde hava saldırılarında ve yakın çatışmalarda 50’den fazla Filistinli savaşçıyı öldürdüğünü ve İsrail askerlerinin enkazda milis olarak faaliyet gösteren Hamas güçlerinin “kökünü kazımaya” çalıştığını belirtti.

IDF’nin sivil halka güneydeki daha güvenli olduğunu söylediği bölgelere geçmelerini emretmesi, Filistinliler arasında bu hamlenin İsrail’in Gazze’yi kontrol etme planının bir parçası olarak görülüyor. Tahliye emirleri, sivil halkı kuzey Gazze’den kalıcı olarak temizlemeyi amaçladığı yönündeki korkuları körükledi.

İsrail, tahliye emirlerinin sistematik bir temizleme planının parçası olduğunu reddederek, insanların güvenliğini sağlamak ve onları militanlardan ayırmak için verildiğini belirtti.

İSRAİL, İNSANİ YARDIMIN GAZZE’YE GİRDİĞİNİ İDDİA EDİYOR
İsrail ordusu yardımların kısıtlandığını reddederek 1 Ekim’den bu yana gıda, su, gaz, barınma ekipmanları ve tıbbi malzemelerden oluşan 9.000 tondan fazla insani yardımın çeşitli noktalardan Gazze’ye girdiğini öne sürdü.

Bu yardımların bir kısmının doğrudan, Birleşmiş Milletler’in (BM) tahminlerine göre 400.000 Filistinli’nin kaldığı kuzey Gazze’ye aktarıldığı belirtildi.

Ancak bunların ne kadarının kuzey Gazze’deki ihtiyaç sahiplerine ulaştığı belirsizliğini koruyor.

28 hastanın tedavi gördüğü Endonezya Hastanesi’nde gözetmen hemşire olarak çalışan Hadeel Obeid, “Kuzey Gazze’ye hiçbir şey gelmedi. Kuzey Gazze’deki insanlar açlıktan ölüyor,” diyerek isyan etti.

Reuters haber ajansına bir mesajlaşma uygulaması aracılığıyla konuşan Obeid, “İdari müdürümüz doktorlar, hemşireler, hastalar ve refakatçileri dahil herkes için sadece bir öğün yemek sağlıyor. Bu küçük bir miktar, yetişkin bir insan için yeterli değil,” ifadelerini kullandı.

Hemşire Obeid, yaralıların günlük bakım talepleri nedeniyle tıbbi malzemelerin tükenmekte olduğunu söyledi.

İsrail, Hamas’ın 7 Ekim 2023’te İsrail’e düzenlediği ve İsrail rakamlarına göre 1.200 kişinin öldüğü ve yaklaşık 250 kişinin Gazze’de rehin alındığı saldırının ardından Hamas’a karşı saldırı başlatmıştı. Gazze’deki sağlık yetkililerine göre saldırılarda şu ana kadar 42.000’den fazla Filistinli öldürüldü.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

****
****