Lübnan’da çağrı cihazlarının ardından bugün de telsizler patladı: Ölü sayısı 9’a, yaralı sayısı en az 300’e yükseldi

Lübnan'da gerçekleşen büyük çağrı cihazı patlamaları sırasında hayatını kaybeden Hizbullah parlamento üyesi Ali Ammar'ın oğlunun cenaze töreni sırasında yeni patlamalar meydana geldi.

Lübnan Sağlık Bakanlığı’nın aktardığına göre ölü sayısı 9, yaralı sayısı en az 300’e yükseldi. Telsiz cihazlarının patlatılması sonucu bazı ev ve araçlarda da yangın çıktığı bildirildi.

Dün Lübnan’da gerçekleşen büyük çağrı cihazı patlamaları sırasında hayatını kaybeden Hizbullah milletvekili Ali Ammar’ın oğlunun cenaze töreni sırasında patlamalar meydana geldiği bildirildi.

Arap medyasında doğrulanmamış haberlere göre, olay sırasında yüzlerce el telsizi ve örgütün salı günkü patlama dalgasının ardından geçiş yaptığı radyolar gibi diğer iletişim cihazları patladı. Patlamalarda 10’dan fazla kişi öldü ve yüzlercesi ağır olmak üzere binlerce kişi yaralandı.

İsrail medyasında yer alan haberlere göre; bugün yüzlerce patlayıcı aynı anda patlatıldı. Bölgeye ambulanslar sevk edildi.
Dün patlayan cihazlarla aynı zamanda alınmış

Reuters’a konuşan bir güvenlik kaynağı, Lübnan’daki son saldırılarda el telsizlerinin hedef alındığını söyledi. Bir kaynak, Hizbullah’ın radyoları beş ay önce, dün patlayan çağrı cihazlarıyla aynı zamanda satın aldığını söyledi.
Ölü sayısı 9’a yükseldi

Lübnan Sağlık Bakanlığı’nın aktardığına göre patlamalarda ölü sayısı 9, yaralı sayısı en az 300’e yükseldi.

Telsiz cihazlarının patlatılması sonucu bazı ev ve araçlarda da yangın çıktığı ifade edildi.
Alanda kaos hakim

İki patlamaya tanık olduğunu söyleyen Al Jazeera muhabiri Ali Hashem, “Tam arkamızda bir araba patladı. Aynı anda başka bir yerde de bir patlama oldu. Şu anda caddenin ortasındayım. Birçok ambulans var, her yerde kaos hakim” açıklamalarını yaptı.

BM İNSAN HAKLARI YÜKSEK KOMİSERİ’NDEN AÇIKLAMA: PATLAMALARIN SİVİLLER ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ KABUL EDİLEMEZ
BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Turk, Lübnan ve Suriye saldırılarının ardından devletleri çatışmaları azaltmak için ‘acil önlemler’ almaya çağırdı.

AA’nın aktardığına göre Turk, yaptığı açıklamada, “Dün Lübnan ve Suriye’de en az 12 kişiyi (2 çocuk dahil) öldürdüğü ve binlerce kişiyi yaraladığı eş zamanlı patlamalar şok edici ve siviller üzerindeki etkileri kabul edilemez” dedi.

Turk, “Bu son derece çalkantılı dönemde, bölgede ve ötesinde nüfuz sahibi tüm devletlere, mevcut çatışmaların daha da genişlemesini önlemek için acil önlemler almaları çağrısında bulunuyorum. Artık dehşetlere, acılara son verin” dedi, “Hedef alınan cihazların kimde olduğu, nerede olduğu ve çevresi bilinmeden, siviller veya silahlı grup üyeleri binlerce kişiyi aynı anda hedef almak, uluslararası insan hakları hukukunu ve uluslararası insancıl hukuku ihlal etmektedir” ifadelerini kullandı.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

****
****