Türk ve Yunan dışişleri bakanları Brüksel’de görüştü

Yunan bakan, "Kıbrıs sorununu BM'nin girişimiyle çözmek için müzakerelerin yeniden başlatılması bizim için çok önemli." dedi.

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Belçika’nın başkenti Brüksel’de Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısı kapsamında Yunanistan Dışişleri Bakanı Giorgos Gerapetritis ile bir araya geldi.

Fidan, beş yıl sonra ilk kez AB’nin dış politika konusundaki gayrı resmi toplantısına katılıyor ve Ankara’nın blokla inişli çıkışlı ilişkilerini iyileştirme konusunda ilerleme kaydetmeyi umuyor.

Gerapetritis, Türkiye’nin katılımının önemini vurgulayarak, “Yunanistan, Türkiye’nin Avrupa’daki ilerlemesini temelde destekliyor.” dedi.

Ankara ve Atina, bölünmüş Kıbrıs adasından Ege’deki deniz bölgelerinin sınırlandırılmasına kadar birçok konuda anlaşmazlık yaşıyor.

Yunan bakan, “Kıbrıs sorununu BM’nin girişimiyle çözmek için müzakerelerin yeniden başlatılması bizim için çok önemli.” dedi.

Türkiye’nin bloğa katılma yönündeki yirmi yıllık girişimi, Ankara’nın “siyasallaştırılmış konular” olarak adlandırdığı konular ve Doğu Akdeniz ve Kıbrıs’taki politika anlaşmazlıkları nedeniyle donduruldu.

Aynı zamanda, blok özellikle göç konularında NATO üyesi Türkiye’nin yardımına bağımlı.

2019’da AB üyesi Yunanistan ile Türkiye arasındaki gerginlikler, Brüksel’in Ankara’ya yaptırımlar uygulama tehdidinde bulunmasına ve bazı diyalog kanallarını kesmesine yol açtı. İlişkiler, 2021’den bu yana üst düzey görüşmelerin yeniden başlamasıyla iyileşti.

Dışişleri Bakanlığı kaynağı, Ankara’nın AB’nin Fidan’a davetini diyalog arayışı çabası olarak gördüğünü söyledi. “Türkiye’nin aday ülke olduğu anlayışıyla” daha derin bağların her iki tarafa da fayda sağlayacağını eklediler.

Kaynak, Fidan’ın Türkiye’nin bağları güçlendirmek için “gerekli iradenin gösterilmesi ve somut adımların atılması” beklentisini ileteceğini söyledi.

Kaynak, toplantıda vizelerin yanı sıra AB-Türkiye Gümrük Birliği’nin modernizasyonu hakkında görüşmelerin de yer alacağını sözlerine ekledi.

Ankara aylardır bu görüşmelerin başlamasını istiyor ancak çok az ilerleme kaydedildi.

Kaynak, Fidan’ın AB dış politika şefi Josep Borrell ve bloğun genişleme komiseri Oliver Varhely ile Yunan, İspanyol, Belçikalı ve Slovak mevkidaşlarıyla ayrı görüşmelerde bulunacağını söyledi.

Diğer Avrupa dışişleri bakanları da Türkiye’nin AB toplantısına katılımını memnuniyetle karşıladı.

Toplantının girişinde basına konuşan Letonya Dışişleri Bakanı Baiba Braze, “AB’nin Türkiye ile yapıcı ve açık bir ilişki kurması önemlidir.” dedi.

Türkiye’nin aynı zamanda bir NATO müttefiki olduğunu belirten Braze, Ukraynalı savaş esirlerinin Rus esaretinden serbest bırakılması da dahil olmak üzere çeşitli arabuluculuk çabalarını övdü.

Romanya Dışişleri Bakanı Luminita Odobescu da medyaya yaptığı açıklamada, “Türkiye (AB’nin) aday ülkesi ve güvenlik, enerji, göç gibi birçok alanda AB için önemli bir ortak.” dedi.

“Bu nedenle Romanya, Türkiye ile AB arasında yapıcı ve olumlu bir gündem temelinde, aynı zamanda AB Konseyi kararlarıyla da uyumlu, karşılıklı yarar sağlayan çok dengeli bir yaklaşımın sağlanması için sürekli çağrıda bulunmuştur” diye ekledi.

Daily Sabah

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

****
****