AVRUPA BİRLİĞİ SÖZDE AKTÖR

Batılı ülkeler Filistinlilerin de insan olduğunu unuttu, politik tutarsızlık halkların acısını daha da derinleştirdi. Ortadoğu politikası çıkmazda olan Avrupa Birliği, İsrail-Filistin savaşı için ‘ateşkes çağrısı’ yapmaktan kaçınırken ‘çatışmalara ara verilmesi çağrısı’ yapmak için bile anlaşamıyor.

Bugün Kıbrıs

BATI SINIFTA KALDI
İki haftadır AB’yi temsil eden siyasi aktörlerin yaptıkları açıklamalardaki farklılıklar eleştirilere yol açıyor. Hamas’ın İsrail’e saldırısının hemen ardından bir AB komiserinin “Filistinlilere kalkınma yardımları durdurulacak” açıklaması tepkiye yol açmış, Brüksel açıklamayı “yardımlar durdurulmayacak” diye düzeltmek zorunda kalmıştı.

LEYEN OUT, BORRELL İN
Aynı şekilde Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’ın İsrail’e destek ziyareti ve burada İsrail’e güçlü destek açıklarken Gazze’deki duruma değinmemesi de tartışmalara neden olmuştu. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ise dün yazdığı yazıda ‘Avrupa’nın güvenirlilik’ konusuna değindi.

ÇİFTE STANDART
Borrell, AB açısından “siyasi tutarlılığın” büyük önem taşıdığına dikkat çekerek, “Değerlere ve normlara bağlılığımız ‘çifte standart’ eleştirisine yer bırakmamalıdır” uyarısında bulundu. Filistinlilerin de insan olduğunu hatırlatan Borrell, “Gazze’de devam eden insani felaketle yüzleşmek ve bunu ele almak zorundayız” diye yazdı.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

****
****