Fransa kiralık scooterları yasaklayan ilk Avrupa başkenti oluyor

Paris, Avrupa kıtasında elektrik scooter kiralama hizmetini yasaklayan ilk başkent olacak. Yasak kişisel scooterları kapsamıyor.

Fransa’nın başkenti Paris’te elektrikli scooter kiralama hizmeti veren Dott, Lime ve Tier Mobility şirketlerine başkent sokaklarındaki scooter toplamaları için verilen yasal süre 31 Ağustos gece yarısı dolacak.

Şirketlerin kentte 2 bin 500 park alanında 15 bin scooter sunduğu hizmet özellikle turist ve gençlerin ulaşım tercihleri arasında yer alırken, söz konusu araçlar caddelere bırakıldığı, yaya geçişlerini engellediği ve kazalara yol açtığı için tepkilere yol açıyordu.

Paris’te elektrikli scooter kiralama hizmetinin devam edip etmemesi için nisanda yapılan referandumda yüzde 89,3 “hayır” çıkmıştı. Referanduma katılım 7,45’le sınırlı kalmıştı.

Böylece Paris, Avrupa kıtasında elektrik scooter kiralama hizmetini yasaklayan ilk başkent olmuştu. Yasak kişisel scooter kapsamıyor.

Fransa’da yılda 2,5 milyon kişi, Paris’te ise ayda 400 bin kişinin elektrikli scooter hizmetinden yararlandığı tahmin ediliyor.

Paris’teki yasak kararı uyarınca üç operatör şirket, Lime, Tier ve Dott, kamusal alanı işgal etme yetkisini kaybedecek.

Paris’in Sosyalist Belediye Başkanı Anne Hidalgo, referandumda “hayır” oyu için kampanya yürüterek, scooter kaldırılmasının başkentte “rahatsızlığı” azaltacağı görüşünü dile getirmişti.

SCOOTER KADEMELİ OLARAK SOKAKLARDAN KALDIRILDI
Ağustos ayından bu yana, 15 bin scooter tamir edilerek, başka şehirlere gönderilmek üzere kademeli olarak sokaklardan kaldırıldı.

Alman Tier şirketi tarafından üretilen 5 bin scooterın üçte biri Paris bölgesinde, Marne-la-Vallée veya Saint-Germain-en-Laye çevresindeki 80 yerleşim biriminde hizmet vermeye devam edecek. Geri kalanı ise ağırlıklı olarak Almanya’ya gönderilecek.

Dott şirketi scooter Belçika ve Tel Aviv’e gönderirken, Lime’ın scooterları artık Lille, Londra, Kopenhag ve birkaç Alman şehrinde hizmet verecek.

Kaliforniyalı şirket Lime’ın halkla ilişkiler müdürü Xavier Miraillès gazetecilere yaptığı açıklamada, Paris bölgesinin tamamı için “scooter sayfasını kapattık” dedi.

Hizmetin kullanıcılarından Valérie Rinckel, “Bu beni üzüyor çünkü bu şekilde dolaşabilmenin, arabada giderken trafikte sıkışıp kalmanın stresi olmadan sağdan sola gidebilmenin çok güzel olduğunu düşünüyorum.” dedi.

Öte yandan bu konuda farklı düşünen Anass Eloula ise “Tekrar bisiklete binmenin ya da insanların otobüse veya toplu taşıma araçlarına binmesinin daha güvenli olduğunu düşünüyorum” ifadesini kullandı.

Başkentte scooter kiralama hizmeti veren şirketlere göre, Paris’te 2022 yılında yaklaşık 400 bin kişi dolaşmak için bir scooter kullandı.

SCOOTER İÇİN ALTERNATİF NE?
Operatörler, müşterilerinin halihazırda herkes tarafından kullanılan kiralık bisikletlere geçmesine güveniyor, bu da en azından bu şirketlerin şimdilik işten çıkarmalardan kaçınmalarını sağlayacak.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

****
****