İslam İşbirliği Teşkilatı, Kuran yakma eylemleriyle ilgili AB’ye heyet gönderecek

Yapılan açıklamada üye ülkelerden, İsveç ve Danimarka'daki büyükelçilerini istişare amacıyla geri çağırmak da dahil olmak üzere siyasi adımlar atmaları istendi.

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 18. Olağanüstü Dışişleri Bakanları Konseyi’ne katılmıştı. İİT, Kuran eylemlerinden duyulan rahatsızlığı ifade etmek için AB’ye heyet göndermeye karar verdi. İTT’nin yaptığı açıklamada, üye ülkelerden, İsveç ve Danimarka’daki büyükelçilerini istişare amacıyla geri çağırmak da dahil olmak üzere siyasi adımlar atmaları istendi. Danimarka Dışişleri Bakanı Lars Lökke Rasmussen ise toplantısından çıkan kararları dikkate aldıklarını bildirdi.

Irak asıllı Momika ve Salwan Najem, İsveç Stochkolm’de parlamento önünde Kuran yakma eylemi yapmış, Kuran’ı tekmeledikten sonra ateşe veren Momika ile Najem’in protestosu, izleyenler tarafından tepkiyle karşılanmıştı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 18. Olağanüstü Dışişleri Bakanları Konseyi’ne katıldı. Fidan burada, Kuran yakma eylemleri hakkında konuştu.

İslam İşbirliği Teşkilatı ise Kuran eylemlerinden duyulan rahatsızlığı ifade etmek için Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’na heyet gönderme kararı aldı.

İTT’DEN AÇIKLAMA
İslam İşbirliği Teşkilatı 18. Olağanüstü Dışişleri Bakanları toplantısının ardından yapılan yazılı açıklama, İİT’nin sayfasında yayımlandı. Açıklamada üye ülkelerden, İsveç ve Danimarka’daki büyükelçilerini istişare amacıyla geri çağırmak da dahil olmak üzere siyasi adımlar atmaları istendi.

Açıklamada ayrıca, Müslümanlara ve İslam’ın kutsal sembollerine yönelik çirkin saldırıların derinlemesine değerlendirilmesi için İİT Yürütme Kurulunun İslamofobi hakkında olağan bir toplantı düzenlemesi çağrısı yapıldı.

DANİMARKA DIŞİŞLERİ BAKANI: DİKKATE ALDIK
Danimarka Dışişleri Bakanı Lars Lökke Rasmussen, Kur’an-ı Kerim’e yönelik saldırıları ele almak amacıyla düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı’nın (İİT) 18. Olağanüstü Dışişleri Bakanları toplantısından çıkan kararı dikkate aldıklarını bildirdi. Rasmussen, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şunları söyledi:

“İİT ve üye devletlerle karşılıklı saygı temelinde yakın diyaloğu sürdüreceğiz. Danimarka son dönemde Kur’an-ı Kerim’e yönelik yakma eylemlerini kınadı ve ifade özgürlüğü kapsamında özel durumlara müdahale etme olasılığını araştırıyor.”

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

****
****