CTP: “Enerjide imzalanan yeni sözleşmeyle hukukun ve ekonominin temel ilkeleri ayaklar altına alındı”

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), UBP-DP-YDP hükümetinin Enerji alanında imzaladığı yeni sözleşme ile halkın kaliteli, çevreci ve ödenebilir enerjiye erişimini riske attığını belirtti.

Bugün Kıbrıs

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), UBP-DP-YDP hükümetinin ülkeyi her alanda kaosa sürüklediğini söyleyerek, enerji alanında imzalanan yeni sözleşmenin halkın kaliteli, çevreci ve ödenebilir enerji teminini risk altına soktuğunu belirtti. İmzalanan sözleşme, hukukun ve ekonominin temel ilkelerine aykırı olarak nitelendirildi.

CTP tarafından yapılan yazılı açıklamada, geçtiğimiz nisan ayında halkın farklı kesimlerinin karşı çıkışına rağmen Meclis’ten alelacele geçirilen ve Partinin de geçtiğimiz hafta iptal edilmesi talebiyle Anayasa Mahkemesi’ne taşıdığı Kamu İhale Değişiklik Yasası, bu sözleşmeye dayanak olarak gösterildiği kaydedildi. CTP, sözleşmenin, yasa değişikliğiyle Kıbrıs Türk halkının öz malı olan KIB-TEK’in tasfiye edilme amacını taşıdığını belirtti.

CTP’nin açıklamasında, enerji politikası oluşturulmadan ve enerji stratejik eylem planı hazırlanmadan, enerji alanında adım atılmaması gerektiği belirtildi. Açıklamada, “Kablo ile elektrik konusunun, alım garantili olarak ve ihalesiz bir biçimde, sözleşme ile özel bir firmaya verilmesi gibi adımlar yanında sözleşme imzalanan firmanın LNG’ye geçmesinin sözleşme süresinin uzatılmasına veya şartların değiştirilmesine bağlanmış olması hukuku tam anlamıyla ayaklar altına almak demektir. Kablo ile elektrik getirme projesinin, elektrik alışverişine imkân vermesi durumunda maliyetlerin nasıl hesaplanacağına ilişkin hükümler sözleşmede bulunmamaktadır. Bu yönüyle de ekonominin temel ilkeleri yok sayılmaktadır” ifadelerine yer verildi.

CTP, geçtiğimiz hafta Kamu İhale Değişiklik Yasası’na karşı açtığı dava gibi bu sözleşmeyle ilgili de hukuki süreçleri takip edeceklerini ve sendikalar, sivil toplum örgütleri ve halkın bütünüyle mücadele etmeye devam edeceklerini belirtti.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

****
****