Rus basını: Türkiye AB’ye üyelik beklemiyor, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi için taviz almaya çalışıyor

Haberde, Türkiye’nin AB üyeliği için bekleme rekorunu elinde bulundurduğuna da yer verildi. 10 yıl bekleyen Hırvatistan, yaklaşık 17 yıl bekleyen Kuzey Makedonya, yaklaşık 12 yıl bekleyen Karadağ ve 11 yıl bekleyen Sırbistan'ın aksine Türkiye’nin neredeyse yarım asırdır beklediği yazıldı.

Rus Izvestia gazetesinde yer alan yazıda, Ankara’nın aslında Avrupa Birliği’ne üye olmayı beklemediği, sadece Gümrük Birliği anlaşmasında ve ülkenin yatırım cazibesinin artırılması konusunda Brüksel’den taviz elde etmeye çalıştığı değerlendirildi.

Rus gazeteye konuşan bir Avrupa Komisyonu yetkilisi, Türkiye’nin önümüzdeki yıl Avrupa Birliği’ne üye olamayacağını söyledi. Komisyonun dış ilişkiler ve güvenlik politikasından sorumlu sözcüsü Peter Stano, AB’ye katılmanın, “saatler değil yıllar süren bir süreç” olduğunu ifade etti.

Türkiye Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 10 Temmuz’da NATO zirvesi öncesinde yaptığı açıklamada Ankara’nın İsveç’in NATO üyeliğini onaylamasının, ancak Türkiye’nin AB üyeliği önündeki engellerin kaldırılmasıyla mümkün olabileceğini söylemişti. İlerleyen saatlerde Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile görüşmüş, Stoltenberg Türkiye’nin İsveç’in üyelik sürecine onay vereceğini açıklamıştı.

Siyaset bilimci Kerim Has’a göre, Ankara’nın Türkiye’nin AB üyeliğinin en azından resmi açıklamalar düzeyinde desteklenmesini sağlaması gerekiyor. Has, bunun ülkenin ekonomik durumunu iyileştirmeye yardımcı olabileceğini ifade etti.

Gazeteye demeç veren Avrupa Parlamentosu’nun Fransız üyesi Thierry Mariani de Türkiye ile AB katılım müzakerelerinin yeniden başlatılmasında bir anlam görmediğini söyledi. Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu son yayımladığı Türkiye raporunda, ülkenin AB üyelik sürecinin mevcut koşullarda devam edemeyeceğini yazmış, Türkiye ve AB’nin mevcut çıkmazı kırmak ve daha yakın bir ortaklık kurmak için “paralel ve gerçekçi bir çerçeve bulmasını” tavsiyesinde bulunmuştu.

T24

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

****
****