Guterres: “Zaman, Kıbrıs’ta karşılıklı olarak kabul edilebilir bir siyasi çözüme karşı işliyor”

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri (BM GS) Antonio Guterres, Kıbrıs Sorununda taraflara anlamlı bir diyalog sağlanması için gerekli adımları atma çağırısında bulundu.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri (BM GS) Antonio Guterres’in Kıbrıs’taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü (UNFICYP) ve İyi Hizmetler Misyon ile ilgili raporları resmî belge olarak yayımlandı. İki rapor 13 Aralık 2022 ile 12 Haziran 2023 tarihleri arasındaki dönemi kapsıyor.

Guterres UNFICYP raporunda iki liderin “arasında sağlanan güvensizliğin” ele alınması amacıyla acil eylemlerde bulunmaları için çağrıda bulundu.

“Zaman, Kıbrıs’ta karşılıklı olarak kabul edilebilir bir siyasî çözüme karşı işlerken her iki tarafı da anlamlı bir diyalog sağlanması için gerekli adımlarda bulunmaları” çağırısında bulunan Guterres “bu kez her şeyin farklı olacağına dair” açık ve net bir mesaj göndermek istedi.

Varoşa hakkında Antonio Guterres Ekim 2020’de Varoşa şehrin bir kısmının açılacağının duyurulmasının ardından, Güvenlik Konseyi’nin alınan önlemleri geri alma çağrısına yanıt verilmemesi ve Maraş’taki yeni gelişmeler üzerine endişelerini ifade etti.

Antonio Guterres İyi Hizmetler Misyon raporunda ise iki tarafın BM’nin danışman ataması konusunda uzlaşıya varmalarının Kıbrıs müzakerelerinin yeninden başlaması amacıyla uygun bir ortam yaratılmasını sağlayacağını belirtti.

Guterres, raporda Nikos Christodoulides’in Cumhurbaşkanı görevine seçilmesine ve Siyasî İşlerden Sorumlu Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary DiCarlo’nun Ada’da yaptığı son ziyaretine değindi.

Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides ve Kıbrıs Türk Toplumu lideri Ersin Tatar arasında “ilk yüz-yüze” görüşmenin iki taraf arasında bağ kurulması için olumlu bir adım olarak nitelendi.

İki Toplumlu teknik komiteler hakkında Antonio Guterres “daha fazlasını yapabilirlerdi” ifadesini kullanırken özellikle eğitimle ilgili teknik komitenin sorunlarının çözümlenmesinin önemine işaret etti.

KHA

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

****
****