Finlandiya’da 4’lü koalisyon: “Yeni kabine milliyetçi karakterde”

Finlandiyalı gazeteci Leena Reikko, Petteri Orpo önderliğinde kurulan dörtlü koalisyon kabinesi için "Eğer bu hükümet önümüzdeki dört yıl boyunca kalırsa, insan hakları ve dayanışma konusunda geriye gideceğimiz kesin" dedi.

Finlandiya’da Başbakan Petteri Orpo’nun önderliğinde kurulan dörtlü koalisyon hükümeti, 20 Haziran’da Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö tarafından atanarak göreve başladı.

Ulusal Koalisyon Partisi (NCP) lideri Orpo’nun önderliğinde kurulan NCP, Finler Partisi, Hıristiyan Demokratlar Partisi ve Finlandiya İsveç Halk Partisi’nden (RKP) oluşan dörtlü koalisyon hükümetinin kabinesi, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana İskandinav ülkesinin modern tarihindeki “en sağcı” hükümeti oldu.

HÜKÜMET MİLLİYETÇİ KARAKTERDE
Bianet ülkenin yeni kabinesini Finlandiyalı gazeteci Leena Reikko ile konuştu.

Dört partili koalisyonun İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana İskandinav ülkesinin modern tarihindeki “en sağcı ve milliyetçi kabine” yorumlarına işaret eden Reikko, hükümetin en önemli ve endişe verici yönünün “açıkça sahip olduğu milliyetçi karakter” olduğunu söyledi.

NEO-NAZİ HAREKETİYLE BAĞLANTILAR
Riikka Purra’nın liderliğini yaptığı Finler Partisi’ne dikkat çeken Reikko, “Finler Partisi’nin yedi bakanı var ve örneğin bakanlardan birinin Neo-Nazi hareketiyle bağlantıları var. Seçim kampanyasında onların sembollerini kullandı. Partinin sert çekirdeği yabancıların olmadığı bir Finlandiya’yı tercih ediyor” dedi.

Finlandiyalı gazeteci Reikko, Finler Partisi’nin iklim krizi ve göç konusunda sert bir tutum takınacağını yorumları için, “Pek çok kişi hükümetin bu tarz hiçbir girişiminde başarılı olamayacağını düşünüyor. Çünkü özellikle göçmenlerin haklarıyla ilgili pek çok konu İsveç Partisi tarafından desteklenmiyor ve desteklenmeyecek de. Aşırı değişiklikler büyük olasılıkla parlamento oylamasından geçemeyecektir” dedi.

Reikko, Finlandiya halkının büyük bir çoğunluğunun ırkçı söylemleriyle bilinen Finler Partisi’nden Jussi Halla-aho’nun Meclis Başkanı seçilmesine öfkeli olduğunu belirtti.

AMAÇ DOĞRU, ARAÇLAR YANLIŞ
“Ana gündem ekonomi olacak” diyen Reikko ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Önce pandemi, ardından Rusya-Ukrayna Savaşı, önceki hükümeti borçlanmaya zorladı. Orpo bu gelişmeyi durdurmak istiyor. Eleştirmenler, amacın doğru ancak araçların yanlış olduğunu, çünkü programın en savunmasız durumdaki insanlar için var olan refah sisteminde çok fazla kesinti anlamına geldiğini söylüyor.”

NASIL BİR FİNLANDİYA OLACAK?
Reikko, yeni kabineye ilişkin şunları kaydetti: “Eğer bu hükümet önümüzdeki dört yıl boyunca kalırsa, insan hakları ve dayanışma konusunda geriye gideceğimiz kesin. Ama bence yönetemezler. Koalisyonda çok fazla farklı ses var (neyse ki!) ve refah sisteminde planlanan kesintilerin çoğu Finler Partisi’nin kendi destekçilerinin büyük bir bölümünü de etkileyecek.”

Türkiye-Finlandiya ilişkilerine de değinen Reikko, kısa vadede ilişkilerde herhangi bir sorun yaşanmayacağını düşündüğünü söyledi.

Kaynak: Bianet

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

****
****