AB, Ukrayna ve Moldova’ya ‘aday ülke’ statüsü verdi

Avrupa Birliği (AB) liderleri, Ukrayna ve Moldova'ya "aday ülke" statüsü verilmesi üzerinde anlaştı.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel, sosyal medya hesabından paylaştığı kararı “tarihi bir an” olarak nitelendirdi. Karar, AB liderlerinin Brüksel’deki zirve toplantısı devam ederken açıklandı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy de “Ukrayna-AB ilişkilerinde yegane ve tarihi bir an. Ukrayna’nın geleceği AB’de” diye yazdı.

Avrupa Komisyonu’nun yeşil ışık yakmasının ardından bugün Brüksel’de düzenlenen liderler zirvesinde Ukrayna’nın AB adayı olarak onaylanması bekleniyordu.

Ukrayna AB adaylığı için Şubat ayında, Rusya’nın topraklarına girmesinden dört gün sonra başvurmuştu.

BBC’ye konuşan Ukrayna’nın AB elçisi Vsevolod Chentsov, bu onayın vatandaşları için psikolojik destek olacağını fakat “gerçek bütünleşmenin” ancak savaş bittikten sonra başlayabileceğini belirtti.

“Aday statüsü” AB üyeliğine yönelik ilk resmi adım ve Fransa bu hafta Ukrayna konusunda “tam bir fikir birliği” olduğunu söyledi. Ancak aday statüsünün üyelik garantisi yok ve süreç yıllarca devam edebiliyor.

Balkanlardan Arnavutluk, Kuzey Makedonya, Karadağ ve Sırbistan yıllardır aday ülke statüsünde. Bazılarının başvurusunun üzerinden 10 yıldan fazla geçti. Bosna-Hersek ise 2016 yılında adaylık için başvurdu ancak henüz statüyü alamadı.

Üst düzey AB yöneticileri ile Batı Balkan liderlerinin Ukrayna’ya ilişkin duyuru öncesinde düzenledikleri zirve sert bir şekilde sona ermişti.

Kuzey Makedonya Başbakanı Dimitar Kovacevski ilerleme olmamasından duyduğu “memnuniyetsizliği” dile getirdi. Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ise Ukrayna’nın aday statüsü kazanmasının iyi bir şey olduğunu, ancak Kiev’in yanılsamaması gerektiğini söyledi:

“Doğru hatırlıyorsam Kuzey Makedonya 17 yıldır aday, Arnavutluk sekiz, bu yüzden hoş geldin Ukrayna.”

Kaynak: BBC Türkçe’deki aslından kısaltılmıştır.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

****
****