NATO zirvesinin ardından

Brüksel'de düzenlenen NATO zirvesi sonrasında liderler ortak açıklama yaptı, Ukrayna'ya desteğin artacağını belirtti. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin güvenlik ortamını uzun vadeli değiştirdiğini kaydetti.

Brüksel’de düzenlenen NATO zirvesinin ardından liderler tarafından yapılan ortak açıklamada Ukrayna’ya desteğin artarak süreceği mesajı verildi.

İşgali “Bir neslin gördüğü en büyük güvenlik krizi” olarak tanımlayan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg yaptığı basın açıklamasında, “NATO’nun savunma planlarını harekete geçirdik, NATO Mukabele Kuvveti unsurlarını konuşlandırdık ve doğu kanadımıza 40 bin asker yerleştirdik” dedi.

Jens Stoltenberg Slovakya, Macaristan, Bulgaristan ve Romanya’ya dört yeni muharebe gücünün gönderileceğini ekledi.

Bu savaşın tam teşekküllü bir savaş haline gelmemesi için Ukrayna’ya asker gönderilmeyeceğini belirtti.

Kimyasal silahların kullanılması “çatışmanın doğasını tamamen değiştirir”

Kimyasal silahlarla ilgili bir soruya, bunların herhangi bir şekilde kullanılmasının, “uluslararası hukukun açık bir ihlali” olacağını söyleyerek yanıt veren Stoltenberg, kimyasal silahlara başvurulmasının son derece tehlikeli olacağı için “çatışmanın doğasını tamamen değiştirecektir” dedi.

“Bu silahlar sadece Ukrayna’yı değil, aynı zamanda kontaminasyon nedeniyle potansiyel olarak NATO ülkelerini de etkileyecektir” diyen Stoltenberg, Rusya’nın geçmişte – Salisbury de dahil olmak üzere – kimyasal silah kullandığını hatırlattı.

Bu “tehlikeli durumun” savaşı bitirmenin önemine vurgu yaptığını söyledi.

NATO Genel Sekreteri müttefiklerin Çin’e Rusya’nın işgalini desteklememe çağrısında bulunduğunu da söyledi.

Jens Stoltenberg’in görev süresi Ukrayna işgali nedeniyle bir yıl daha uzatıldı.

Brüksel’deki NATO Zirvesi sonrası düzenlenen basın toplantısında konuşan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg şu başlıklara değindi;

  • Rusya’nın Ukrayna’yı işgali “Bir neslin gördüğü en büyük güvenlik krizi” ve “İttifakımızı güçlü ve halklarımızı güvende tutmak için birleşmiş durumdayız”.
  • Rusya’nın işgaline cevap olarak, NATO’nun doğu kanadına 40 bin asker yerleştirilerek savunmanın güçlendirilmesine karar verildi.
  • Slovakya, Macaristan, Bulgaristan ve Romanya’ya dört yeni muharebe gücü gönderilmesi onaylandı.
  • Siber savunma sistemleri güçlendiriliyor ve NATO Ukrayna’ya kendini “biyolojik, kimyasal, radyolojik ve nükleer tehlikelere” karşı koruması için yardım edecek.
  • “Kimyasal silah kullanımı savaşın doğasını değiştirir, uluslararası hukuku ihlal eder ve geniş tabanlı sonuçları olur.”
  • Rusya’nın Ukrayna’yı işgali güvenlik ortamımızı uzun vadeli değiştirdi.

Kaynak: BBC Türkçe

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

****
****