Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde biyolojik silah tartışması

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Rusya’nın Ukrayna’da biyolojik silah üretildiği iddiasını görüşmek üzere toplandı. ABD’nin BM Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield, Rusya’yı Güvenlik Konseyi’ne dezenformasyon taşımakla suçladı.

Toplantıda konuşan BM Silahsızlanma Yüksek Temsilcisi Izumi Nakamitsu, BM’nin Ukrayna’da herhangi bir biyolojik silah üretim faaliyetinden haberdar olmadığını söyledi.

Nakamitsu, Ukrayna’daki nükleer santrallerin güvenliğinin sağlanması gerektiğini, bunun endişe verici bir durum olduğunu söyledi ve ekledi:

“Nükleer santrallerde gerekli bakımlar yapılamadığı için kazalar yaşanma ihtimali her gün artıyor.

“Bu tesislerde yaşanabilecek kazalar halk sağlığı ve çevreye büyük zarar verebilir.

“Böylesi bir olayın yaşanmaması için tüm önemler alınmalı.”

Rusya’nın BM Büyükelçisi Vasili Nebenzya ise, Ukrayna’da biyolojik silahlara dair kanıtların yok edilmeye çalışıldığını, buna dair bulgular olduğunu söyledi.

Nebenzya “ölümcül hastalıkların daha da etkili hale getirilmesi” üzerinde çalışan en az 30 biyoloji laboratuvarından oluşan bir ağa dair kanıtlar olduğunu, bu “tehlikeli biyolojik deneylerin” ABD ile koordineli bir şekilde yapıldığını aktardı.

Büyükelçi, ABD’nin belli etnik grupları hedef alabilen biyolojik silahlar geliştirmeye çalıştığını da öne sürdü.

Öte yandan Rusya bu iddiaları hakkında herhangi bir kanıt sunmadı.

ABD ise Rusya’nın iddialarının “gülünç” olduğunu ve Rusya’nın Ukrayna’da biyolojik silah kullanmak için bu bahaneyi üretmiş olabileceğini söyledi.

ABD’nin BM Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield, Rusya’yı Güvenlik Konseyi’ne dezenformasyon taşımakla suçladı.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

****
****