Seçim yasakları başladı: Devlet-parti çizgisi tartışması büyüyor, dosya poliste

Yüksek Seçim Kurulu, BRT Haber adıyla gönderilen kısa mesajların UBP lehine siyasi propaganda niteliği taşıdığına ve Seçim ve Halk Oylaması Yasası’nın ihlal edildiğine oybirliğiyle karar verdi. Dosya Polis Genel Müdürlüğü’ne gönderildi. Kararın ardından, Başbakan ve UBP Genel Başkanı Ünal Üstel’in bugün açıklayacağı yeni gençlik destek paketiyle birlikte seçim döneminde devlet imkanları ile parti kampanyası arasındaki sınır yeniden gündeme geldi.

Bugün Kıbrıs

6 Aralık seçimleri yaklaşırken kamu kurumlarının seçim dönemindeki rolü ve iktidar partisinin kampanya faaliyetleri arasındaki çizgi yeniden tartışma konusu oldu.

Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay’ın başvurusu üzerine Yüksek Seçim Kurulu, Başbakan Ünal Üstel’in “Hayatı Kolaylaştıran 50 Büyük Proje” toplantısının ardından BRT Haber adıyla abonelere gönderilen kısa mesajları inceledi.

YSK, söz konusu mesajların UBP lehine siyasi propaganda niteliği taşıdığı ve Seçim ve Halk Oylaması Yasası’nın ihlal edildiği sonucuna oybirliğiyle vardı. Dosya, gereğinin yapılması için Polis Genel Müdürlüğü’ne gönderildi.

BİR SAATTE 20’DEN FAZLA MESAJ
Özersay’ın açıklamasına göre, Üstel’in toplantısının ardından BRT Haber adıyla yaklaşık bir saat içinde 20’den fazla kısa mesaj gönderildi.

HP, bu mesajların kamu yayıncısı üzerinden UBP lehine siyasi propaganda anlamına geldiğini savunarak YSK’ya başvurmuştu. YSK’nın kararıyla birlikte tartışma artık yalnızca siyasi eleştiri olmaktan çıktı ve resmî bir seçim hukuku sürecine dönüştü.

DOSYA ARTIK POLİSTE
YSK’nın dosyayı Polis Genel Müdürlüğü’ne göndermesiyle birlikte gözler bundan sonra atılacak adımlara çevrildi.

Polisin, seçim yasası ihlalinin sorumluluk zincirini nasıl değerlendireceği ve BRT’de kararın uygulanmasından kimlerin sorumlu tutulacağı henüz belli değil.

Karar, seçim döneminde kamu yayıncısının hükümet faaliyetlerini haberleştirme sınırı ile parti propagandası arasındaki çizginin nasıl korunacağı tartışmasını da büyüttü.

ÜSTEL BUGÜN YENİ PAKET AÇIKLAYACAK
YSK kararının hemen ardından Başbakan ve UBP Genel Başkanı Ünal Üstel’in bugün gençlere yönelik yeni destek paketini açıklaması bekleniyor.

UBP’nin duyurusuna göre “Genç Gelecek Buluşması”nda eğitimden istihdama, günlük yaşamdan gelecek planlamasına kadar gençlere yönelik yeni destekler ve projeler kamuoyuyla paylaşılacak.

Üstel son günlerde çalışan annelere kreş desteği, çocuklu ailelere yeni destekler, gençlere kredi ve teşvikler gibi bir dizi projeyi de seçim dönemi açıklamalarında gündeme getirdi.

Açıklanacak projeler kamu bütçesi ve devlet kurumları eliyle uygulanacaksa bunların hükümet politikası olarak hangi bütçe ve mevzuata dayanacağı; seçim kampanyası kapsamında açıklanıyorsa parti vaadi olarak nasıl sunulacağı kritik hale geliyor.

DAUSEN

DAUSEN

LTB

LTB

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

Çatalköy Belediyesi

Çatalköy Belediyesi