Yaylalı: “Özel sektörde çalışan vatandaşların oranı yüzde 30’a düştü”

TDP Ekonomi, Kalkınma, İstihdam ve Yerel İş Gücü Politikaları Sekreteri Erman Yaylalı, yaklaşık 144 bin özel sektör çalışanının yalnızca 53 bininin vatandaş olduğunu belirterek, işverenler toplamdan çıkarıldığında oranın yaklaşık yüzde 30’a düştüğünü söyledi. Yerel istihdam için oluşturulan fondan ayda yaklaşık 280 milyon TL aktarıldığını belirten Yaylalı, “Yerli istihdamı artırmak için kurulan fondan her ay 280 milyon TL veriyorsunuz ama oran her gün düşüyor” dedi.

Bugün Kıbrıs

TDP Ekonomi, Kalkınma, İstihdam ve Yerel İş Gücü Politikaları Sekreteri Erman Yaylalı, Kanal T’de Artun Çağa’nın programında çalışma yaşamı, yerel iş gücü, İstihdam Destek Merkezi ve sosyal sigortalılara yapılması planlanan ödeme hakkında açıklamalarda bulundu.

Yaylalı, sosyal sigorta kayıtlarına göre yaklaşık 170 bin sigortalı bulunduğunu, özel sektörde çalışan yaklaşık 144 bin kişinin yalnızca 53 bininin vatandaş olduğunu söyledi. İşverenlerin de toplamdan çıkarılması halinde özel sektörde çalışan vatandaşların oranının yaklaşık yüzde 30’a gerilediğini belirtti.

“YERLİ İSTİHDAM İÇİN KURULAN FONDAN AYDA 280 MİLYON TL VERİLİYOR”
İstihdam Destek Merkezi aracılığıyla yerel istihdamın artırılması amacıyla oluşturulan kaynağa değinen Yaylalı, fondan her ay yaklaşık 280 milyon TL aktarıldığını ifade etti.

Yaylalı, söz konusu desteğe rağmen vatandaşların özel sektör istihdamındaki payının gerilemesine dikkat çekerek, “Yerli istihdamı artırmak için kurulan fondan her ay 280 milyon TL veriyorsunuz ama oran her gün düşüyor” dedi.

Kaynağın hangi amaçlarla ve hangi kesimlere aktarıldığının sorgulanması gerektiğini belirten Yaylalı, yerel istihdamı artırmak için oluşturulan fonun bu amaç doğrultusunda kullanılması gerektiğini kaydetti.

40 BİN TL’LİK ÖDEMENİN KAYNAĞINA İTİRAZ
Sosyal sigortalılara yapılması planlanan 40 bin TL’lik ödeme konusunda da konuşan Yaylalı, ödemeye karşı olmadıklarını ancak paranın hangi kaynaktan karşılanacağının temel mesele olduğunu söyledi.

Yaklaşık 1,92 milyar TL’lik kaynağın çalışanların gelecekteki emeklilik haklarıyla ilişkilendirilmesine itiraz eden Yaylalı, ödemenin Sosyal Güvenlik Fonu’ndan karşılanmasına karşı olduklarını belirtti.

Yaylalı, bu kaynağın düşük maaş alan sosyal sigorta emeklileri ile dul ve yetimlerin aylıklarının yükseltilmesinde kullanılmasının daha doğru olacağını ifade etti.

Sosyal sigortalar sistemi içerisinde açlık sınırının altında aylık alan dul ve yetimlerin bulunduğunu belirten Yaylalı, 1 Ocak 2008’den itibaren çalışmaya başlayanların Sosyal Güvenlik Fonu kapsamına alındığını hatırlattı.

Fonun çalışanların maaşlarından her ay kesilen emeklilik iştirak paylarından oluştuğunu söyleyen Yaylalı, “Bu yapılan uygulamalarla 8 yıl sonra emekli olacak kişilerin haklarından, emeklilik iştirak paylarından çalınmaktadır” dedi.

Yaylalı, seçim dönemine işaret ederek, “Gençlerimizin geleceğinden çalınıyor. Niçin? Seçim var” ifadelerini kullandı.

“KENDİMİZİ KORUMAZSAK YOK OLMAYA MAHKUMUZ”
Yabancı iş gücüne ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Yaylalı, vatandaşların yoğun biçimde tercih ettiği eğitim, sağlık, turizm ve bankacılık gibi sektörlerde yerel iş gücünü koruyacak politikaların uygulanması gerektiğini söyledi.

Bazı sektörlerde yabancı iş gücüne kota ve kısıtlama getirilmesinin değerlendirilmesi gerektiğini belirten Yaylalı, “Kendimizi korumazsak arkadaşlar yok olmaya mahkumuz” dedi.

Yaylalı, yerel iş gücünün korunmasının ekonomik ve sosyal politikaların temel başlıklarından biri haline getirilmesi gerektiğini belirtti.

DAUSEN

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

Çatalköy Belediyesi

Çatalköy Belediyesi