AB’den beş ortak savunma projesine onay: Kıbrıs dördüne katılıyor

Avrupa Birliği Konseyi, insansız hava araçları ve karşı-drone sistemlerinden denizaltı altyapısının korunmasına, hava ve füze savunmasından doğu kanadının güvenliğine kadar uzanan beş ortak savunma projesine onay verdi. Kıbrıs Cumhuriyeti, bu projelerin dördünde yer alacak.

Bugün Kıbrıs

Avrupa Birliği Konseyi, Avrupa’nın savunma hazırlığını ve ortak askeri kapasitesini güçlendirmeyi amaçlayan ilk beş “Ortak Çıkar Avrupa Savunma Projesi”ne onay verdi.

Güney basınına yansıyan gelişmeye göre projeler; drone ve karşı-drone sistemleri, deniz ve deniz tabanı savunması, uzay, hava ve füze savunması ile AB’nin doğu kanadının korunmasını kapsıyor.

Kıbrıs Cumhuriyeti, beş projenin dördüne katılıyor.

KIBRIS DÖRT PROJEDE YER ALACAK

Kıbrıs Cumhuriyeti’nin dahil olduğu projeler şöyle:

– Drone ve karşı-drone kapasitesinin geliştirilmesi

– Entegre deniz ve deniz tabanı savunması

– Entegre hava ve füze savunması

– AB’nin doğu kanadının güvenliğinin güçlendirilmesi

– Kıbrıs, uzay alanındaki projeye ise katılmayacak.

DRONE VE DENİZALTI ALTYAPISI ÖNE ÇIKIYOR
Drone ve karşı-drone projesi, Avrupa ülkelerinin bu alandaki kapasite açıklarını gidermek amacıyla büyük ölçekli insansız hava aracı ve karşı-drone sistemlerinin geliştirilmesini ve konuşlandırılmasını hedefliyor.

Deniz savunması projesinde ise denizde ve deniz tabanında ortaya çıkabilecek tehditlerin tespit edilmesi, caydırılması ve bunlara müdahale edilmesi için ortak ve birlikte çalışabilir bir sistem kurulması planlanıyor.

Kritik sualtı altyapısının ve denizaltı kablolarının korunması da projenin temel amaçları arasında bulunuyor.

HAVA VE FÜZE SAVUNMASI İÇİN ORTAK SİSTEM
Hava ve füze savunması projesi, erken uyarı kapasitesini ortak komuta ve kontrol sistemleriyle birleştiren bütünleşik bir yapı oluşturmayı hedefliyor.

Doğu Kanadı Gözetleme Projesi ise kara, hava, deniz ve siber alanlarda AB’nin doğu sınırlarının güvenliğini güçlendirmeyi amaçlıyor.

Kıbrıs coğrafi olarak AB’nin doğu kara sınırından uzakta bulunmasına rağmen bu projeye katılan ülkeler arasında yer alıyor.

Avrupa Komisyonu, projenin tüm üye ülkelere fayda sağlamasının hedeflendiğini ve gelecekte kapsadığı coğrafi alanın genişletilebileceğini belirtiyor.

325 MİLYON EURO DESTEK
Beş proje, ilk geliştirme aşamalarında Avrupa Savunma Sanayi Programı kapsamında mali destek almaya uygun hale geldi.

Avrupa Komisyonu projeler için toplam 325 milyon euro ayırdı.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, kararın ardından Avrupa’nın savunma alanındaki hedeflerinin somut projelere dönüştürüldüğünü belirtti.

KIBRIS’A SAFE KAPSAMINDA 1,2 MİLYAR EURO
Karar, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin savunma harcamalarını ve askeri kapasitesini artırdığı bir dönemde geldi.

Kıbrıs’a SAFE programı kapsamında yaklaşık 1,2 milyar euro tahsis edildi ve bunun 177,2 milyon eurosu ön finansman olarak sağlandı.

Kıbrıs Cumhuriyeti aynı zamanda İsrail yapımı savunma sistemleri satın alıyor. Bunların arasında Barak MX hava savunma sistemi de bulunuyor.

Yunanistan ise yaklaşık 3 milyar euro değerindeki “Achilles Shield” hava savunma programını ilerletiyor; bu sistemde de İsrail teknolojilerinin önemli yer tutması bekleniyor.

DAUSEN

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

Çatalköy Belediyesi

Çatalköy Belediyesi