Özersay: “Denetimden geçemeyen tabela üniversitelerinin izinlerini iptal edeceğiz”
Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay, göreve gelmeleri halinde denetimden geçemeyen ve “tabela üniversitesi” olarak nitelendirdiği yapıların izinlerini iptal edeceklerini açıkladı. Özersay, YÖDAK’ın personel ve yetki açısından güçlendirileceğini, Yüksek Öğrenim Dairesi’nin ise müsteşarlık seviyesine çıkarılacağını belirtti.
Özersay: “Denetimden geçemeyen tabela üniversitelerinin izinlerini iptal edeceğiz”
Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay, göreve gelmeleri halinde denetimden geçemeyen ve “tabela üniversitesi” olarak nitelendirdiği yapıların izinlerini iptal edeceklerini açıkladı. Özersay, YÖDAK’ın personel ve yetki açısından güçlendirileceğini, Yüksek Öğrenim Dairesi’nin ise müsteşarlık seviyesine çıkarılacağını belirtti.
Bugün Kıbrıs
Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay, Kanal T’de Damla Dabiş Özel’in programında yüksek öğrenime ilişkin partisinin planlarını açıkladı. Üniversitelerin Kıbrıs’ın kuzeyi ekonomisi açısından önemli bir yere sahip olduğunu belirten Özersay, sektörün geleceğinin kalite ve etkili denetimden geçtiğini söyledi.
Yaklaşık 30 yıldır farklı üniversitelerde eğitim veren bir akademisyen olduğunu hatırlatan Özersay, “KKTC üniversite sektörünün kurtuluşu kaliteden ve denetimden geçer” dedi.
“SAHTE ÖĞRENCİ BELGESİNDEN SAHTE DİPLOMAYA KADAR KABUL EDİLEMEZ”
Özersay, öğrenci statüsünün kötüye kullanıldığı, insan kaçakçılığına aracılık edildiği veya sahte belgeler düzenlendiği yapıların yüksek öğrenim sistemi içerisinde kabul edilemeyeceğini belirtti.
Özersay, “Öğrenci adı altında kaçak işçilere veya insan kaçakçılığına aracılık eden, yüksek öğrenimle uzaktan yakından ilgisi olmayan, sahte öğrenci belgesinden sahte diplomaya varıncaya kadar çeşitli sahtekarlıkların merkezi haline gelen yapılar kabul edilemez ve mevcut kaliteli üniversitelerimizin de, genel anlamda ülkemizin de adını, itibarını yerle bir eder” dedi.
Halkın Partisi’nin göreve gelmesi halinde üniversitelerin kaliteli eğitim veren kurumlara dönüşmesi amacıyla denetime dayalı yeni tedbirlerin hayata geçirileceğini belirten Özersay, kurallara uymayan üniversitelerin izinlerinin iptal edilmesinin de seçenekler arasında bulunacağını kaydetti.
YÖDAK’IN YETKİ VE PERSONELİ ARTIRILACAK
Özersay, kaliteden ve denetimden uzak olarak nitelendirdiği “tabela üniversitelerinin” ciddi bir denetime tabi tutulacağını belirtti. YÖDAK’ın hem personel hem de yetki açısından güçlendirileceğini kaydeden Özersay, kurumun üniversiteler üzerinde etkili bir denetim mekanizmasına dönüştürülmesini hedeflediklerini açıkladı.
Eğitim Bakanlığı bünyesindeki Yüksek Öğrenim Dairesi’ne ilişkin planlarını da açıklayan Özersay, dairenin müsteşarlık seviyesine çıkarılacağını, YÖDAK ile tam uyum ve istişare içerisinde çalışmasının sağlanacağını belirtti.
“SAHTE DİPLOMA SKANDALI HALI ALTINA SÜPÜRÜLÜRSE EKONOMİNİN BU BACAĞI TAMAMEN ÇÖKER”
Yüksek öğrenimdeki sorunların sahte diploma dosyalarıyla sınırlı olmadığını belirten Özersay, sistem içerisinde çok sayıda yapısal problem bulunduğunu söyledi.
Özersay, “Sahte diploma konusu halının altına süpürülürse ekonominin bu bacağı tamamen çöker. Kaldı ki mesele sadece sahte diploma meselesi değildir” dedi.
İntihal, sahte öğrenci belgeleriyle kaçak işçiliğe aracılık edilmesi, öğrencilerden alınan okul ücretlerinin şahsi hesaplara geçirilmesi, çalışma izni bulunmayan öğrenci izinli kişilerin üniversitelerde dekan veya benzeri yönetici görevlere getirilmesi, öğrencilerin derslere devamının denetlenmemesi ve akademik ile idari personelin maaşlarının aylarca ödenmemesini yüksek öğrenimdeki başlıca sorunlar arasında sıraladı.
Özersay, “Genel anlamda kaliteden ve denetimden uzak tabela üniversitelerinin yaptıkları, iyi eğitim veren üniversitelerimizin itibarına da zarar veren bir hal almıştır” dedi.
“KRİTİK NOKTALARDA KURALLARA UYMAYANLARA SÜRE VERİLECEK”
Halkın Partisi’nin göreve gelmesi halinde YÖDAK Yasası’nı değiştireceklerini açıklayan Özersay, kurumun sonuç alabilecek bir denetim mekanizmasına dönüştürüleceğini belirtti.
Özersay, “Kaliteden uzak bu türden üniversiteleri sıfır tolerans ile katı bir denetimden geçirerek kritik noktalarda kurallara uymayanlara belirli süreler verip bunlara uyulmaması durumunda izinlerini iptal etme yoluna gideceğiz” dedi.















