İstanbul’daki olimpiyatın ardından Kıbrıs soruları yanıtsız kaldı
İstanbul’da düzenlenen Uluslararası Coğrafya Olimpiyatı’nda Kıbrıs Cumhuriyeti’nin resmi adı ve bayrağıyla temsil edilmesi, Kıbrıslı Türk öğrencilerin ise yarışmada yer almaması tartışılmaya devam ediyor. Konu TBMM’ye taşınırken Türk Coğrafya Kurumunun “uluslararası kurallar” açıklaması temel soruyu yanıtsız bıraktı: Kıbrıslı Türk öğrencilerin katılımı için herhangi bir girişim yapıldı mı?
İstanbul’daki olimpiyatın ardından Kıbrıs soruları yanıtsız kaldı
İstanbul’da düzenlenen Uluslararası Coğrafya Olimpiyatı’nda Kıbrıs Cumhuriyeti’nin resmi adı ve bayrağıyla temsil edilmesi, Kıbrıslı Türk öğrencilerin ise yarışmada yer almaması tartışılmaya devam ediyor. Konu TBMM’ye taşınırken Türk Coğrafya Kurumunun “uluslararası kurallar” açıklaması temel soruyu yanıtsız bıraktı: Kıbrıslı Türk öğrencilerin katılımı için herhangi bir girişim yapıldı mı?
Bugün Kıbrıs
Türkiye’nin ev sahipliğinde 11–17 Ağustos tarihleri arasında düzenlenen 22. Uluslararası Coğrafya Olimpiyatı sona erdi ancak ödül töreninde ortaya çıkan Kıbrıs tablosuna ilişkin tartışma dinmedi.
Kıbrıs Cumhuriyeti delegasyonunun ülkenin resmi adıyla sahneye çağrılması ve bayrağını açmasına yönelik Türkiye ve Kıbrıs’ın kuzeyindeki tepkiler büyürken, konu Türkiye Büyük Millet Meclisine de taşındı.
Organizasyonun yerel ev sahibi Türk Coğrafya Kurumu uluslararası tüzüğü işaret etti ancak Kıbrıslı Türk öğrencilerin yarışmaya katılabilmesi için herhangi bir girişimde bulunup bulunmadığını açıklamadı.
KIBRIS CUMHURİYETİ İKİ MADALYA KAZANDI
Türk Coğrafya Kurumunun ev sahipliğinde, Uluslararası Coğrafya Birliği bünyesinde İstanbul’da gerçekleştirilen olimpiyata yaklaşık 50 ülkeden 184 öğrenci katıldı.
Gençler yazılı sınav, multimedya testi ve saha çalışmasından oluşan üç aşamada yarıştı. Türkiye’yi temsil eden dört öğrenci gümüş madalya kazanırken Kıbrıs Cumhuriyeti delegasyonu iki bronz madalyayla yarışmayı tamamladı.
Kıbrıs Cumhuriyeti’ni Marina Malli, Melina Kyriaki Bekas, Thanos Chatzikyriakos ve Antonis Chatzipanagis temsil etti. Marina Malli ile Thanos Chatzikyriakos bronz madalya kazandı.
BAYRAKLI ÖDÜL TÖRENİ TEPKİ ÇEKTİ
İstanbul Üniversitesi Cemil Bilsel Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen ödül töreninde Kıbrıs’tan katılan öğrenciler “Kıbrıs Cumhuriyeti” adıyla sahneye çağrıldı. Madalya alan öğrencilerden biri Kıbrıs Cumhuriyeti bayrağını açtı.
Görüntülerin sosyal medyada yayılmasının ardından Türkiye ve Kıbrıs’ın kuzeyindeki milliyetçi çevreler, Türkiye’nin Kıbrıs Cumhuriyeti’ni adanın tamamının temsilcisi olarak tanımadığını ancak organizasyonda ülkenin resmî adı ve bayrağının kullanıldığını belirterek tepki gösterdi.
Eleştirilerin diğer odağında ise Kıbrıslı Türk öğrencilerin yarışmada temsil edilmemesi yer aldı.
KONU TBMM’YE TAŞINDI
Yeni Yol Grup Başkanvekili ve Muğla Milletvekili Selçuk Özdağ, yaşananları Türkiye Büyük Millet Meclisinin gündemine taşıdı.
Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Özdağ, Kıbrıs Cumhuriyeti delegasyonunun hangi ad ve bayrakla katılacağının Türkiye’deki kamu kurumları tarafından önceden bilinip bilinmediğini sordu.
Özdağ ayrıca organizasyon öncesinde Türkiye Dışişleri Bakanlığı ile koordinasyon kurulup kurulmadığının, olay hakkında idari inceleme başlatılıp başlatılmadığının ve benzer uluslararası etkinlikler için merkezi bir denetim mekanizması bulunup bulunmadığının açıklanmasını istedi.
ÜMİT ÖZDAĞ: DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI UYUYOR MU?
Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ da Kıbrıs Cumhuriyeti delegasyonunun resmî adıyla anons edilmesine ve bayrağını açmasına tepki gösterdi.
Özdağ, “Bu toplantıya KKTC’den de hiç kimse davet edilmiyor. Bu nasıl bir rezalet? Türk Dışişleri Bakanlığı uyuyor mu? Yoksa milleti neye hazırlıyorsunuz?” diyerek Dışişleri Bakanlığından açıklama istedi.
TÜRK COĞRAFYA KURUMU ULUSLARARASI TÜZÜĞÜ İŞARET ETTİ
Tepkilerin ardından açıklama yapan Türk Coğrafya Kurumu, olimpiyatın Uluslararası Coğrafya Birliği Olimpiyat Komisyonunun tüzük ve kuralları çerçevesinde düzenlendiğini, katılım protokollerinin yerel ev sahibi tarafından belirlenmediğini savundu.
Kurum, uluslararası kurallara uymak zorunda olduğunu belirterek kendisine yöneltilen bazı suçlamaların “maksatlı” olduğunu ileri sürdü.
Açıklamada, Kıbrıslı Türk öğrencilerin yarışmaya katılabilmesi için Uluslararası Coğrafya Birliği nezdinde herhangi bir girişimde bulunulup bulunmadığına ilişkin bilgi verilmedi.
TÜZÜĞE GÖRE “ÜLKE” TANIMI
Uluslararası Coğrafya Olimpiyatı’nın resmî tüzüğüne göre yarışmaya en fazla dört öğrenci ve iki takım liderinden oluşan ekipler katılabiliyor.
Tüzükte “ülke”, Uluslararası Coğrafya Birliği üyesi veya Birleşmiş Milletler tarafından tanınan egemen devlet olarak tanımlanıyor.
Bu düzenleme Kıbrıs Cumhuriyeti’nin yarışmaya resmî adı ve bayrağıyla katılmasına imkân verirken, yalnızca Türkiye tarafından tanınan kuzeydeki yönetimin “KKTC” adıyla ayrı bir ülke olarak kabul edilmesini engelliyor.
Dolayısıyla kamuoyunda kullanılan “KKTC davet edilmedi” ifadesi, yarışmanın bireysel davetten çok başvuru ve uluslararası tanınma esasına dayanan yapısını tam olarak yansıtmıyor.
Ancak Kıbrıslı Türk öğrencilerin bireysel, gözlemci veya üzerinde uzlaşılabilecek farklı bir statüyle organizasyona dahil edilmesi için girişimde bulunulup bulunmadığı bilinmiyor.
KUZEYDEKİ RESMİ MAKAMLAR SESSİZ
Tartışma Türkiye’de siyasi partilere ve TBMM’ye taşınırken kuzeydeki Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Dışişleri Bakanlığı ve Eğitim Bakanlığından konuya ilişkin kapsamlı bir açıklama gelmedi.















