Ukrayna, “Rusya’nın Amazon’u” Wildberries’in depolarını vurdu
Ukrayna’nın Rusya’nın güneyindeki iki Wildberries deposuna düzenlediği insansız hava aracı saldırılarında bir kadın hayatını kaybetti, üç kişi yaralandı. Kiev, depoların Rus ordusuna insansız hava aracı parçaları ve askeri ekipman sağladığını savunurken Kremlin iddiayı reddetti.
Ukrayna, “Rusya’nın Amazon’u” Wildberries’in depolarını vurdu
Ukrayna’nın Rusya’nın güneyindeki iki Wildberries deposuna düzenlediği insansız hava aracı saldırılarında bir kadın hayatını kaybetti, üç kişi yaralandı. Kiev, depoların Rus ordusuna insansız hava aracı parçaları ve askeri ekipman sağladığını savunurken Kremlin iddiayı reddetti.
Ukrayna, Rusya’nın en büyük elektronik ticaret şirketlerinden Wildberries’e ait iki lojistik merkezine insansız hava araçlarıyla saldırı düzenledi.
Saldırılar, Rusya’nın güneyindeki Krasnodar ve Nevinnomıssk kentlerinde bulunan depoları hedef aldı.
Şirketin kurucu ortağı ve yöneticisi Tatyana Kim de iki deponun saldırıya uğradığını doğruladı. Sosyal medyada yayımlanan ve Reuters tarafından doğrulanan görüntülerde Krasnodar’daki tesisten yoğun duman yükseldiği görüldü.
BİR KADIN HAYATINI KAYBETTİ
Bölge yönetimi, saldırılarda genç bir kadının hayatını kaybettiğini, üç kişinin ise yaralanarak hastaneye kaldırıldığını açıkladı.
Yoğun duman nedeniyle bölge sakinlerine kapı ve pencerelerini kapalı tutmaları ve dışarı çıkarken koruyucu maske kullanmaları yönünde uyarılar yapıldı.
Wildberries, saldırılarda meydana gelen maddi zararın boyutuna ilişkin henüz ayrıntılı açıklama yapmadı.
ZELENSKİ: RUS ORDUSUNUN TEDARİK MERKEZLERİYDİ
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, hedef alınan tesisleri Rus birliklerine insansız hava aracı parçaları ve diğer ekipmanların ulaştırılmasında kullanılan lojistik merkezler olarak tanımladı.
Kiev yönetimi, Rusya’nın iç bölgelerindeki şirket ve altyapı tesislerini ancak Moskova’nın savaş faaliyetlerine katkıda bulundukları gerekçesiyle hedef aldığını savunuyor.
Kremlin ise Wildberries’in askeri malzeme taşıdığı veya Rus ordusuna lojistik destek sağladığı iddiasını reddetti.
RUSYA’NIN TÜKETİM EKONOMİSİNİN MERKEZİNDE
Genellikle “Rusya’nın Amazon’u” olarak tanımlanan Wildberries, ülkedeki en büyük işverenlerden ve çevrim içi alışveriş platformlarından biri.
Başlangıçta Avrupa kataloglarındaki kıyafetlerin çevrim içi satışını yapan şirket, zaman içinde binlerce farklı satıcının yer aldığı büyük bir dijital pazaryerine dönüştü.
Rusya Elektronik Ticaret Şirketleri Birliği verilerine göre ülkedeki çevrim içi satışlar 2025 yılında yüzde 28 artarak 11,5 trilyon rubleye, yaklaşık 147 milyar dolara ulaştı. Dijital platformlardaki mal ve hizmet satışlarının Rusya ekonomisinin yaklaşık yüzde 8,5’ini oluşturduğu belirtiliyor.
SALDIRILARDA YENİ AŞAMA
Wildberries depolarının hedef alınması, Ukrayna’nın Rusya’nın iç kesimlerine yönelik saldırılarında yeni bir aşama olarak değerlendiriliyor.
Kiev’in daha önce ağırlıklı olarak enerji tesislerini, mühimmat depolarını ve askeri üretim merkezlerini hedef aldığı saldırılarını, Rusya’nın tüketim ekonomisinin merkezinde bulunan büyük şirketlerin lojistik ağlarına doğru genişlettiği görülüyor.
Wildberries’in rakibi Ozon’un hisseleri de saldırı haberlerinin ardından yüzde 2,3’e kadar geriledi. Düşüşte, diğer elektronik ticaret ve lojistik şirketlerinin de hedef alınabileceği yönündeki endişelerin etkili olduğu belirtildi.













