Hristodulidis, Holguin görüşmesinin ardından konuştu: “Temkinli iyimserim”
Kıbrıslı Rum lider Nikos Hristodulidis, BM Genel Sekreteri’nin Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin ile yaptığı görüşmenin ardından, müzakerelerin yeniden başlamasının hedeflendiği genişletilmiş bir konferans için çalıştıklarını söyledi. Süreç konusunda “temkinli iyimser” olduğunu belirten Hristodulidis, olası konferans tarihleriyle ilgili görüşmeler yapıldığını ifade ederek, “Yaz uzun olacak” dedi.
Hristodulidis, Holguin görüşmesinin ardından konuştu: “Temkinli iyimserim”
Kıbrıslı Rum lider Nikos Hristodulidis, BM Genel Sekreteri’nin Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin ile yaptığı görüşmenin ardından, müzakerelerin yeniden başlamasının hedeflendiği genişletilmiş bir konferans için çalıştıklarını söyledi. Süreç konusunda “temkinli iyimser” olduğunu belirten Hristodulidis, olası konferans tarihleriyle ilgili görüşmeler yapıldığını ifade ederek, “Yaz uzun olacak” dedi.
Bugün Kıbrıs
Kıbrıslı Rum lider Nikos Hristodulidis, BM Genel Sekreteri’nin Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin ile yaptığı görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Kıbrıs sorununda yaşanan gelişmelere ilişkin “temkinli iyimserlik” içinde olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndan ayrılırken gazetecilere konuşan Hristodulidis, Holguin’in açıklamalarında daha iyimser bir tablo çizdiğinin hatırlatılması üzerine, görüşmenin “çok iyi ve çok ilginç” geçtiğini belirtti.
Hristodulidis, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile Türkiye Cumhurbaşkanı arasındaki görüşmenin ve ardından Brüksel’de gerçekleştirdikleri temasların ardından yeni bir sürecin şekillenmeye başladığını savunarak, “Müzakerelerin yeniden başlamasının ilan edileceği genişletilmiş bir konferansın hazırlanması için çalışıyoruz” dedi.
“Temkinli iyimserim” diyen Hristodulidis, Holguin ile bu hafta yeniden görüşeceğini, Holguin’in Türkiye, Yunanistan ve Brüksel ziyaretlerinin ardından yeniden Kıbrıs’a döneceğini söyledi. Önümüzdeki hafta Ulusal Konsey’i toplamayı planladığını da belirten Hristodulidis, “Hedefimiz net. Nereye gitmek istediğimizi ve neyi amaçladığımızı biliyoruz. Görüştüğümüz konuların somut ve elle tutulur sonuçlar doğurmasını umuyorum” ifadelerini kullandı.
“MÜZAKERELERİN YENİDEN BAŞLAMASI HEDEFLENİYOR”
Genişletilmiş konferansın ne zaman yapılacağına ilişkin soruyu yanıtlayan Hristodulidis, bazı tarihler üzerinde görüşmeler yapıldığını ancak bunları açıklayamayacağını söyledi.
“Bana bazı tarihler önerildi ancak yaz uzun olacak” diyen Hristodulidis, önemli olanın tarihten çok sonuç almak olduğunu kaydetti.
Sürecin hangi çerçevede ilerleyeceğine ilişkin soruya ise ayrıntıya girmek istemediğini belirterek, yürütülen temasların amacının müzakerelerin kaldığı yerden yeniden başlamasını sağlayacak bir genişletilmiş konferansa ulaşmak olduğunu söyledi.
Hristodulidis, bunun yalnızca kendi hedefleri değil, aynı zamanda Birleşmiş Milletler’in de hedefi olduğunu ileri sürdü.
“ARTIK GENEL DEĞİL, SOMUT KONULAR KONUŞULUYOR”
Kıbrıs sorununda özlü konuların ele alındığını ifade eden Hristodulidis, “Kıbrıs sorununun özünü oluşturan başlıkları konuşuyoruz. Genel ve belirsiz görüşmeler değil, son derece somut konular masada” dedi.
BM Genel Sekreteri’nin yeni bir müzakere belgesi hazırlayıp hazırlamayacağı sorusuna da yanıt veren Hristodulidis, Guterres’in Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin verdiği yetki çerçevesinde hareket ettiğini belirterek ayrıntıya girmek istemediğini söyledi.
Mart ayında başlayan temasların sürdüğünü ifade eden Hristodulidis, belirleyici gelişmenin BM Genel Sekreteri ile Türkiye Cumhurbaşkanı arasındaki görüşme olduğunu savundu. Ardından Brüksel’de yapılan görüşmelerin ve BM’nin Avrupa Birliği kurumlarıyla temaslarının yeni bir dinamik yarattığını öne sürdü.
“Artık genel ve muğlak görüşmeler yapılmıyor. Tartışmalar son derece somut” diyen Hristodulidis, bugün yapılan görüşmeler ışığında temkinli iyimserliğini koruduğunu belirtti.
Holguin’in pazar günü Kıbrıs’tan ayrılmadan önce kendisiyle yeniden görüşeceğini söyleyen Hristodulidis, “Adım adım ilerleyerek ulaşmak istediğimiz hedefi inşa etmeye çalışıyoruz” dedi.
ORTAK GÖRÜŞME GÜNDEMDE DEĞİL
Hristodulidis, Holguin ve Kıbrıslı Türk lider Tufan Erhürman’ın katılacağı ortak bir görüşmenin gündeme gelip gelmediği sorusuna ise, böyle bir konunun görüşülmediğini söyledi.
“Böyle bir görüşme gündeme gelirse hazırım. Ancak size tamamen dürüst olmak gerekirse böyle bir konu konuşulmadı” ifadelerini kullandı.
Öte yandan Hristodulidis, Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias’ın uçağına yönelik elektronik taciz iddialarına ilişkin de açıklama yaparak, benzer olayların Fransa ve Hollanda savunma bakanlarının uçaklarını da etkilediğini ileri sürdü. Bu tür müdahalelerin kabul edilemez olduğunu söyleyen Hristodulidis, konunun AB Savunma Bakanları Konseyi’nde ele alınmasını beklediklerini belirtti.
Sigmalive













