Muhaceret Affı yürürlükte
İçişleri Bakanlığı, kamuoyunda “Muhaceret Affı” olarak bilinen Yabancılar ve Muhaceret (Değişiklik) Yasası’nın 26 Mayıs 2026 tarihinde yürürlüğe girdiğini açıkladı. 9 Temmuz 2026’ya kadar geçerli olacak düzenleme; ülkede izinsiz bulunanları, para cezasına düşenleri, giriş yasağı bulunan bazı kişileri, ihraç edilen yabancıları ve belirli koşulları taşıyan öğrencileri kapsıyor.
Muhaceret Affı yürürlükte
İçişleri Bakanlığı, kamuoyunda “Muhaceret Affı” olarak bilinen Yabancılar ve Muhaceret (Değişiklik) Yasası’nın 26 Mayıs 2026 tarihinde yürürlüğe girdiğini açıkladı. 9 Temmuz 2026’ya kadar geçerli olacak düzenleme; ülkede izinsiz bulunanları, para cezasına düşenleri, giriş yasağı bulunan bazı kişileri, ihraç edilen yabancıları ve belirli koşulları taşıyan öğrencileri kapsıyor.
Bugün Kıbrıs
İçişleri Bakanlığı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde izinsiz bulunmaları nedeniyle para cezasına düşen yabancılar ile çeşitli nedenlerle giriş yasağı bulunan kişilere yönelik af düzenlemesinin yürürlüğe girdiğini duyurdu.
Bakanlık açıklamasına göre, kamuoyunda “Muhaceret Affı” olarak bilinen Yabancılar ve Muhaceret (Değişiklik) Yasası, 26 Mayıs 2026 ile 9 Temmuz 2026 tarihleri arasında, her iki tarih dahil olmak üzere 45 gün süreyle uygulanacak.
ÜLKEDE İZİNSİZ BULUNANLAR BAŞVURU YAPABİLECEK
Düzenleme kapsamında, vizesi veya izin süresi sona ermesine rağmen ülkeden ayrılmayan, ikamet izni, öğrenci izni, çalışma izni, daimi ikamet izni, iş kurma izni, iş yapma izni ya da Muhaceret Dairesi tarafından verilen muafiyet iznini almayan veya süresi dolan izinlerini yenilemeyen yabancılar aftan yararlanabilecek.
Bu kişilerin 45 günlük süre içerisinde başvuru yapmaları gerekiyor. Başvurunun Muhaceret Dairesi tarafından onaylanmasının ardından ise 10 gün içerisinde gerekli ödeme işlemlerinin tamamlanması istenecek.
İzinsiz ikamet ettiği veya izinsiz çalıştığı tespit edilerek hakkında tutuklama ve ihraç kararı alınmış ancak bu karar çeşitli nedenlerle uygulanmamış kişiler de başvuru yapabilecek. Bu kişilerin başvuruları, Polis Genel Müdürlüğü’nden alınacak olumlu rapor doğrultusunda değerlendirilecek.
60 GÜNLÜK İKAMET İZNİ VERİLECEK
Başvuruları onaylanan kişilere 60 günlük ikamet izni verilecek.
Bu süre içerisinde çalışma izni alınmak istenmesi halinde, işveren tarafından yapılacak çalışma izni başvuruları, başka yasalarda aksine bir hüküm bulunup bulunmadığına bakılmaksızın, Yabancıların Çalışma İzinleri Tüzüğü’nde öngörülen ön izin işlemlerinden muaf tutulacak.
EŞLER VE ÇOCUKLAR DA AFTAN YARARLANABİLECEK
Aftan yararlanan kişinin tüm işlemlerini tamamlayarak 60 günlük ikamet izni alması halinde, ülkede bulunan eşleri, 25 yaşından küçük bekar çocukları ve İkamet İzinleri ve Vizeler Tüzüğü kapsamında değerlendirilen engelli çocukları da düzenlemeden yararlanabilecek.
Bu kişilerin 60 gün içerisinde Muhaceret Dairesi’nin internet portalı üzerinden çevrimiçi başvuru yapmaları ve sistem tarafından onay almaları halinde, haklarında tahakkuk eden para cezaları affedilecek ve kendilerine de 60 günlük ikamet izni verilecek.
18 YAŞINDAN KÜÇÜKLER CEZA ÖDEMEYECEK
18 yaşından gün almamış kişilerin, yasa kapsamında başvuru yapmaları halinde kendi adlarına tahakkuk etmiş para cezaları tamamen kaldırılacak.
Bu kişiler herhangi bir harç, ücret veya ceza ödemeden aftan yararlanabilecek.
KIBRIS’IN KUZEYİ YURTTAŞIYLA EVLİ OLANLAR İÇİN ÖZEL DÜZENLEME
Yasanın yürürlüğe girdiği tarihten önce Kıbrıs’ın kuzeyi yurttaşıyla evli olan ve daha sonra izinsiz bulunduğu ya da geçmişten cezası olduğu tespit edilen yabancıların da aftan yararlanabileceği açıklandı.
Bu kişilerin, yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 45 gün içerisinde İçişleri Bakanlığı’nın resmi internet sitesi üzerinden başvuru yapmaları ve yürürlükteki aylık brüt asgari ücret tutarında ödeme gerçekleştirmeleri gerekiyor.
YURT DIŞINDA BULUNANLAR DA BAŞVURABİLECEK
Düzenleme yalnızca ülkede bulunan yabancıları değil, daha önce ülkeden cezalı çıkış yapan ve giriş yasağı konulan kişileri de kapsıyor.
Kıbrıs’ın kuzeyi yurttaşı olan veya ikamet izni, öğrenci izni, çalışma izni, iş kurma izni, muafiyet izni ya da daimi ikamet izni bulunan bir kişinin birinci derece yakını olanlar, gerekli belgelerle birlikte temsilciliklere başvurabilecek.
Birinci derece yakınlık kapsamına eş, anne, baba ve bekar çocuklar giriyor.
Başvuruların uygun bulunması halinde ilgili kişiler 30 gün içerisinde ülkeye giriş yapabilecek.
Bu kişiler ön izin başvurusu yapamayacak ancak ülkeye giriş yaptıktan sonra çalışma izni almak istemeleri halinde ön izin işleminden muaf tutulacak.
TAŞINMAZ MAL SAHİPLERİNE DE BAŞVURU HAKKI
Kendi adına veya eşi adına koçanlı taşınmaz malı bulunan ya da taşınmaz mal satış sözleşmesi tapuda kayıtlı olan yabancılar da düzenleme kapsamında başvuru yapabilecek.
Bu kişilerin de ilgili belgelerle birlikte temsilciliklere yazılı başvuruda bulunmaları gerekecek. Başvuruların uygun bulunması halinde 30 gün içerisinde ülkeye giriş yapabilecekler.
İHRAÇ EDİLENLER İÇİN POLİS RAPORU ŞARTI
İzinsiz ikamet veya izinsiz çalışma nedeniyle haklarında tutuklama ve ihraç emri düzenlenerek ülkeden çıkarılan yabancıların da aftan yararlanabilmeleri için belirli şartları yerine getirmeleri gerekiyor.
Bu kişilerin birinci derece yakınlık ilişkisini belgelemeleri ve resmi kurumlar için alınmış adli sicil kayıtlarını başvurularına eklemeleri gerekecek.
Başvurular ayrıca Polis Genel Müdürlüğü tarafından kamu düzeni ve kamu güvenliği açısından değerlendirilecek. Polis raporunun olumlu olması halinde başvuru onaylanacak ve kişi 30 gün içerisinde ülkeye giriş yapabilecek.
DEVLETİN ÖDEDİĞİ BİLET PARASI GERİ ALINACAK
İhraç edilen kişinin ülke dışına gönderilmesi sırasında bilet masrafının devlet tarafından karşılanmış olması halinde, aftan yararlanabilmek için devletin ödediği bilet bedelinin bir buçuk katının ödenmesi gerekecek.
Ödeme, Gelir ve Vergi Dairesi’nin kiosk cihazları veya ödeme noktaları aracılığıyla yapılabilecek.
İhraç edilen kişinin aftan yararlanması halinde, eşi ve çocukları da yürürlükteki aylık brüt asgari ücret tutarında ödeme yapmaları koşuluyla düzenlemeden faydalanabilecek.
İHRAÇ EDİLEN ÖĞRENCİLER DE KAPSAMDA
Öğrenci izni sona erdiği için izinsiz durumda bulunduğu tespit edilerek ihraç edilen veya ülkeye girişine engel konulan öğrenciler de aftan yararlanabilecek.
Bunun için öğrencilerin kayıtlı oldukları programın akademik kredi yükümlülüklerinin en az yüzde 50’sini tamamladıklarını üniversitelerinden alacakları ve Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanacak belgelerle kanıtlamaları gerekiyor.
Başvurular, Muhaceret Dairesi tarafından Polis Genel Müdürlüğü’ne sorularak kamu düzeni ve güvenliği açısından değerlendirilecek.
Başvurunun uygun bulunması halinde öğrenci, onayın tebliğ edilmesinden itibaren 30 gün içerisinde ülkeye giriş yapabilecek.
Ancak öğrencilerin ülkeye giriş sırasında yürürlükteki aylık brüt asgari ücret tutarında ceza ödemeleri gerekecek.
İhraç işlemi sırasında bilet masrafı devlet tarafından karşılanmışsa, bu bedelin bir buçuk katının da ayrıca ödenmesi istenecek.
BAŞVURULAR NE ZAMAN SONUÇLANACAK?
İçişleri Bakanlığı, ülkede bulunan yabancıların yaptığı başvuruların, 45 günlük başvuru süresinin sona ermesinden itibaren en geç 5 gün içerisinde sonuçlandırılacağını açıkladı.
Yurt dışından yapılan başvuruların ise yine başvuru süresinin tamamlanmasının ardından en geç 30 gün içerisinde değerlendirilerek sonuçlandırılacağı belirtildi.













