Rusya ile Ukrayna arasında 25 yaş altı savaş rehinelerinin takasının ilk aşaması yapıldı
Türkiye’nin ev sahipliğinde İstanbul’daki müzakerelerde varılan anlaşmalar gereği Rusya ile Ukrayna arasında 25 yaş altı rehine takasının ilk aşamasının gerçekleştirildiği bildirildi.
Rusya ile Ukrayna arasında 25 yaş altı savaş rehinelerinin takasının ilk aşaması yapıldı
Türkiye’nin ev sahipliğinde İstanbul’daki müzakerelerde varılan anlaşmalar gereği Rusya ile Ukrayna arasında 25 yaş altı rehine takasının ilk aşamasının gerçekleştirildiği bildirildi.
Rusya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, İstanbul’da Rusya ile Ukrayna arasında gerçekleştirilen doğrudan müzakereler sonucunda varılan anlaşmalar uyarınca 25 yaş altı ilk Rus rehine askerlerinin Ukrayna’dan iade edildiği belirtildi.
Bu rehine askerlerin karşılığında yaklaşık aynı sayıda Ukrayna Silahlı Kuvvetleri mensubu rehine askerlerin Kiev’e verildiği kaydedilen açıklamada, halihazırda Rus askerlerinin Belarus topraklarında bulunduğu, gerekli psikolojik ve tıbbi yardımı aldığı aktarıldı.
Açıklamada, tüm Rus askerlerinin bakanlığın tıbbi kurumlarında tedavi ve rehabilitasyon için Rusya’ya getirileceği bilgisi paylaşıldı.
Bakanlık, rehine takasında yer alan asker sayısına ilişkin bilgi paylaşmadı.
ZELENSKİ’DEN AÇIKLAMA
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de Telegram hesabından yaptığı açıklamada, İstanbul’da varılan anlaşmaya göre Rusya ile rehine takasının yapıldığını belirtti.
Zelenski, rehine takası sonucu Ukraynalı askerlerin evlerine geri getirildiğini aktararak, “Takas bugün (dün) başladı ve önümüzdeki günlerde birkaç aşamada devam edecek” ifadesini kullandı.
Söz konusu rehine takasının oldukça hassas ve zor bir şekilde yapıldığını, konu ile ilgili her gün görüşmelerin gerçekleştirildiğini ifade eden Zelenski, “Şu anda geri getirdiğimiz kişiler arasında yaralılar ve ağır yaralılar ile 25 yaş altı kişiler de yer alıyor.” açıklamasını yaptı.
Zelenski, tüm Ukraynalı rehinelerin evlerine geri getirilmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
“İstanbul müzakerelerinde varılan insani konulardaki anlaşmaların tam olarak uygulanmasını bekliyoruz. Herkesi geri getirmek için elimizden geleni yapıyoruz. Bunun için her düzeyde çalışıyoruz.”
2 Haziran’da Türkiye’nin ev sahipliğinde Rusya ile Ukrayna arasında İstanbul’da yapılan müzakereler sonucunda 6 bin Ukrayna askerinin dondurulan cesetlerinin teslimi, ağır yaralı ve hasta askerler ile 25 yaş altındaki rehine askerlerin takası konusunda anlaşmalara varılmıştı.
AA