HÜR-İŞ: Asgari ücret çalışanların geçimini sağlamaya yetmiyor!
Hür İşçi Sendikaları Federasyonu (HÜR-İŞ), asgari ücret artışının ülke koşullarını dikkate almadığını ve çalışanları ekonomik olarak zor durumda bıraktığını belirterek Yüksek İdare Mahkemesi’ne başvurdu.
HÜR-İŞ: Asgari ücret çalışanların geçimini sağlamaya yetmiyor!
Hür İşçi Sendikaları Federasyonu (HÜR-İŞ), asgari ücret artışının ülke koşullarını dikkate almadığını ve çalışanları ekonomik olarak zor durumda bıraktığını belirterek Yüksek İdare Mahkemesi’ne başvurdu.
HÜR-İŞ Başkanı Ahmet Serdaroğlu, Lefkoşa Kaza Mahkemesi önünde yaptığı açıklamada, asgari ücret belirlenirken hayat pahalılığı oranlarının dikkate alınmadığını ve yüzde 7,5’lik artışın yetersiz kaldığını ifade etti. Serdaroğlu, bu durumun dar gelirli çalışanları daha da zor durumda bıraktığını dile getirerek, yasalara uygun bir hesaplama yapılması gerektiğini vurguladı.
“ASGARİ ÜCRET HAYAT PAHALILIĞINA GÖRE BELİRLENMELİ”
Serdaroğlu, hayat pahalılığının yüzde 11,12 olduğu bir dönemde, masaya oturulduğunda bu oranın hesaplanarak baz alınması gerektiğini söyledi. Asgari ücretin, açlık sınırı, yoksulluk sınırı ve geçim endeksi gibi veriler dikkate alınarak belirlenmesi gerektiğini ifade eden Serdaroğlu, “Asgari ücret, pazarda mal satıyormuş gibi pazarlık konusu yapılamaz” dedi.
“DAR GELİRLİ ÇALIŞANLAR İÇİN BU ŞEKİLDE DEVAM EDEMEZ”
Serdaroğlu, hükümetlerin hayat pahalılığı karşısında maaş artışlarını göz ardı edemeyeceğini belirterek, dar gelirli çalışanların açlık sınırında yaşamaya zorlanamayacağını vurguladı. “Ülke koşulları dikkate alınarak belirlenmeyen bir asgari ücret, çalışanların ekonomik sıkıntılarını artırıyor. Bu sorunların çözümü için işçi temsilcileri olarak elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz” dedi.
“HUKUKSAL YOLLARLA ÇÖZÜME ULAŞACAĞIZ”
HÜR-İŞ Avukatı Şefik Aşçıoğulları, asgari ücret belirleme sürecinin, tarafların şeffaf bir şekilde tüm verileri ortaya koyarak uzlaşması ile yapılması gerektiğini belirtti. Aşçıoğulları, hukukun gerektirdiği şekilde hareket ederek soruna çözüm arayacaklarını söyledi.
“İŞÇİLERİN HAKLARINI KORUMAK İÇİN BURADAYIZ”
HÜR-İŞ, asgari ücretin belirlenmesinde ülke koşullarının ve alım gücünün iyileştirilmesinin temel alınması gerektiğini ifade ederek, konunun çözümü için son çare olarak mahkemeye başvurulduğunu açıkladı. Serdaroğlu, “Çalışanların haklarını korumak ve daha adil bir asgari ücret için mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.
TAK