Bugün Kıbrıs

TAM Parti’den net tavır: Adalet Bakanlığı kabul edilemez

Bugün Kıbrıs

TAM PARTİ, KKTC’de “Adalet Bakanlığı” kurulmasına yönelik açıklamaları kesin bir dille reddetti. Yapılan açıklamada “Bu model kabul edilemez” denildi. Parti, yargının yürütme organına bağlanmasının hukuk devleti, kuvvetler ayrılığı ve yargı bağımsızlığı ilkelerine açıkça aykırı olduğunu vurguladı.

Açıklamada, böyle bir yapının yargı üzerindeki idari yetkileri siyasi otoriteye devredeceği ve bağımsızlığı fiilen ortadan kaldırabileceği uyarısı yapıldı. “Yargıyı denetleme ya da yönlendirme iddiasıyla kurulacak her mekanizma, yürütmenin etkisini artırır” denilerek yeni yapı girişimlerine karşı çıkıldı.

ANAYASAYA AYKIRILIK VURGUSU
TAM PARTİ, KKTC Anayasası’nın temelini oluşturan hukuk devleti ve kuvvetler ayrılığı ilkelerinin, yargının yürütmeden bağımsız olmasını zorunlu kıldığını belirtti. Yargının idaresinin bir “Adalet Bakanlığı”na bağlanmasının bu ilkelere açıkça aykırı olacağı ifade edildi.

“YARGIYA SİYASİ ETKİ ARTAR”
Açıklamada, Adalet Bakanlığı modelinin hayata geçirilmesi halinde yargı üzerindeki idari yetkilerin siyasi otoriteye devredileceği ve bunun yargı bağımsızlığını zayıflatacağına dikkat çekildi. Bu tür bir yapının kuvvetler ayrılığı ilkesini doğrudan zedeleyeceği vurgulandı.

MEVCUT SİSTEME VURGU
KKTC yargısının halihazırda çağdaş bir hukuk düzeni içinde yapılandırıldığı ve bağımsızlığı güvence altına alan kurumsal mekanizmalara sahip olduğu belirtilen açıklamada, yeni bir denetim ya da yönlendirme modeline ihtiyaç olmadığı ifade edildi.

TAM PARTİ, yargıya doğrudan veya dolaylı her türlü siyasi müdahale girişiminin hukuk devleti ilkesine aykırı olduğunu vurgulayarak, bu tür adımlara karşı net bir duruş sergileyeceklerini açıkladı.

Parti, yargının güçlendirilmesinin yolunun yürütme üzerinden kontrol kurmak değil, kurumsal bağımsızlığı pekiştirecek reformlardan geçtiğini belirterek, “yargı bağımsızlığı demokratik düzenin vazgeçilmez güvencesidir” mesajını verdi.

Exit mobile version