Bugün Kıbrıs
Fotoğraf tarihçisi Kadir Kaba tarafından hazırlanan “History of Cypriot Photography 1839-1939: The Story of a Century” başlıklı kitabın tanıtım etkinliği Arabahmet Kültür Evi’nde gerçekleştirildi.
Etkinliğe Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, bazı LTB Meclis üyeleri, adanın hem kuzeyinden hem de güneyinden sanatseverler, araştırmacılar, akademisyenler, fotoğraf dernekleri, kültür-sanat vakıf temsilcileri ve fotoğraf sanatçıları katıldı.
SÖYLEŞİ VE İMZA BÖLÜMÜ DÜZENLENDİ
Toplam 200 adet numaralı sınırlı edisyon olarak yayımlanan kitabın tanıtımı açılış konuşmalarıyla başladı.
Etkinlik, Halil Duranay’ın moderatörlüğünde Kadir Kaba’nın araştırma sürecini ve kitabın kapsamını anlattığı söyleşiyle devam etti. Katılımcıların soru ve yorumlarıyla zenginleşen sohbetin ardından program imza bölümüyle tamamlandı.
DURANAY: “ÖNEMLİ BİR REFERANS KAYNAĞI”
Arkhe Direktörü Halil Duranay, Kıbrıs’ın görsel kültür tarihine ilişkin arşiv çalışmalarının ve disiplinlerarası araştırmaların önemine dikkat çekti. Duranay,
“Bu yayın adanın fotoğraf tarihi üzerine yürütülen çalışmalar açısından önemli bir referans kaynağı niteliği taşıyor” dedi.
Duranay, söz konusu eserin fotoğraf tarihçisi Kadir Kaba’nın uzun yıllara dayanan arşiv çalışmalarının genişletilmiş özel edisyonu olduğunu da kaydetti ve etkinliğe katılan konuklara teşekkür etti.
HARMANCI: “YAYINCILIK MİSYONUMUZ AÇISINDAN ÖNEMLİ”
Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı da konuşmasında Kadir Kaba’nın kitabının genişletilmiş özel baskısını yayımlamaktan büyük heyecan duyduklarını ifade etti. Harmancı,
“Kadir Kaba’nın kitabının genişletilmiş özel baskısını yayınlamanın heyecan ve mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.
Bu sınırlı sayıdaki baskının, LTB’nin seçili eserleri toplumla buluşturma yönündeki yayıncılık misyonunu yeniden hayata geçirmesi açısından önemli olduğunu belirtti.
“BİENAL LEFKOŞA SANAT HAYATINI FARKLILAŞTIRDI”
Harmancı konuşmasının devamında kültür-sanat etkinliklerine de değinerek şunları söyledi:
“Arkhe kurulduğu günden itibaren çok önemli çalışmalar yaptı. 2024 yılında Eklektik Manifest ve 2025 yılında Bienal Lefkoşa, başkentte kültür-sanat hayatını farklılaştıran önemli deneyimlerdi. Ülkede sanatın kamusal alanda ilk kez bu kadar geniş ölçekte tartışıldığına şahit olduk. Elbette bizim de bir sonrakini daha iyi organize edebilme adına bu tecrübelerden yararlanacağız. Arkhe bu anlamda da önemli bir misyonu yerine getiriyor.”
KIBRIS’TA FOTOĞRAFIN 100 YILLIK SERÜVENİ
LTB’nin himayesinde Cypriot Photographers’ Gallery (CPG) ve Arkhe iş birliğiyle hazırlanan yayın, Kadir Kaba’nın “Kıbrıs’ta Fotoğrafın Bir Asrı: Seyyarlardan Fotoğrafhanelere” başlıklı araştırmasının genişletilmiş ve güncellenmiş kitap versiyonu olarak yayımlandı.
Yeni arşiv buluntuları ve görsel materyallerle zenginleştirilen çalışma, 1839-1939 yılları arasında Kıbrıs’ta fotoğraf pratiğinin gelişimini tarihsel, kültürel ve kurumsal bağlamlarıyla ele alıyor.
Araştırma, seyyar fotoğrafçılar, erken dönem stüdyo pratikleri ve fotoğrafhanelerin oluşumu gibi başlıklar üzerinden adadaki fotoğraf üretiminin tarihsel gelişimini belgeliyor. Çalışma ayrıca fotoğrafın toplumsal dolaşımı, görsel temsil biçimleri ve erken dönem fotoğraf üretim ağlarına ilişkin yeni arşiv verilerini de ortaya koyuyor.
