Bugün Kıbrıs

Talat: “Biz geldiğimizde ceza yasasındaki değişiklikleri geri alacağız”

Bugün Kıbrıs

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda UBP Grubunun Hukuk, Siyasi İşler, Dış İlişkiler ve Savunma Komitesi’ndeki iki üyesi Hasan Taçoy ve Hasan Küçük’ü geri çekerek yerlerine UBP Lefkoşa milletvekilleri Sadık Gardiyanoğlu ve Alişan Şan’ı görevlendirmesi üzerine söz alan CTP milletvekili Ongun Talat, komitede yapılan üye değişikliklerinin Ceza Yasası ve bilişim suçlarına ilişkin düzenlemelerle bağlantılı olduğunu söyledi.

Talat, söz konusu düzenlemelerin bugün oylanmaması gerektiğini savunan iki milletvekilinin komiteden alındığını söyleyerek bunun siyasi bir karar olduğunu ifade etti.

Talat, “Şu anda bu değişiklik ceza ve bilişim suçlarıyla ilgili düzenlemelerin bugün oylanmaması gerektiğini savunan iki milletvekilinin görevden alınmasıdır. Dolayısıyla talimat uygulamayan iki milletvekilinin yerine başka iki milletvekili göreve alınıyor” dedi.

“PARMAK KALDIRMAK İÇİN GETİRİLİYORLAR”
Komiteye yeni getirilen milletvekillerinin yürütülen tartışma sürecine dahil olmadığını söyleyen Talat, bu durumun sağlıklı yasa yapma sürecini zedelediğini savundu.

Talat, “Parmak kaldırmak için geliyor bu arkadaşlar, parmakları kaldırsınlar sadece. Bütün bu tartışma olgunlaşırken bu milletvekilleri orada değildi. Nasıl sağlıklı yasa yapacaksınız?” ifadelerini kullandı.

Talat’ın konuşması sırasında UBP sıralarından “Biz parmakçı değiliz” denildi.

“MUHALEFET MİLLETVEKİLLERİ GÜNLERDİR MESAİ YAPIYOR”
Talat, muhalefet milletvekillerinin günlerdir komite çalışmalarına katılarak yoğun mesai harcadığını belirterek siyasi kararların açık biçimde ortaya konması gerektiğini söyledi.

Talat, hükümete seslenerek “Eğer siyasi bir karar varsa bunu baştan söyleyin. Günlerce buraya gelip mesai harcamak zorunda kalmayalım” dedi.

Talat ayrıca, hükümetin kendi içinde yaşadığı sorunların muhalefetin zamanını harcamaması gerektiğini ifade ederek, “Eğer siyasi bir karar varsa bunu açıkça söyleyin. Günlerce burada mesai yapmak zorunda kalmayalım” diye konuştu.

“ZEM VE KADİH MADDESİ İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNÜ DARALTIYOR”
Talat, Ceza Yasası’nda yer alan ve “zem ve kadih” olarak bilinen düzenlemelerle ilgili yapılmak istenen değişikliklerin ifade özgürlüğünü daraltacağını savundu.

CTP’nin bu konuda iki yıl önce kendi yasa önerisini sunduğunu ancak gündeme alınmadığını hatırlatan Talat, söz konusu düzenlemelerin çağdaş hukuk anlayışıyla bağdaşmadığını söyledi.

Talat, birçok ülkede hakaret suçunun ceza hukuku kapsamında değerlendirilmediğini belirterek bu tür uyuşmazlıkların tazminat davaları yoluyla çözülmesi gerektiğini ifade etti.

“BU DEĞİŞİKLİKLERİ GERİ ALACAĞIZ”
Talat, söz konusu düzenlemelerin seçim hesabıyla gündeme getirildiğini ileri sürerek CTP’nin iktidara gelmesi halinde bu değişikliklerin kaldırılacağını söyledi.

Talat, “Boşuna uğraşmayın. Biz geldiğimizde ceza yasasındaki bu değişiklikleri geri alacağız” dedi.

Talat, CTP’nin hazır bir yasa önerisi bulunduğunu ve ifade özgürlüğünü daraltan düzenlemeler yerine çağdaş hukuk anlayışına uygun bir düzenleme yapılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Exit mobile version