Bugün Kıbrıs
Yunanistan Dışişleri Bakanı Giorgos Gerapetritis, Yunanistan’ın ulusal etkisini ve diplomatik gücünü artırdığını belirterek, ülkesinin Kıbrıs’ı hiçbir zaman terk etmediğini söyledi.
RIK’in haberine göre, Yunanistan Parlamentosu’nda konuşan Gerapetritis, Atina’nın Kıbrıs’ın yanında durmaya devam ettiğini vurguladı. Kıbrıs’ın “hibrit saldırılara” maruz kaldığını savunan Yunan bakan, bu süreçte Yunanistan ile Lefkoşa arasında tam bir dayanışma bulunduğunu ifade etti.
Gerapetritis ayrıca, Yunanistan’ın Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik olarak Birleşmiş Milletler’in girişimlerini aktif biçimde desteklediğini ve çözümün BM Güvenlik Konseyi kararları temelinde olması gerektiğini dile getirdi.
Konuşmasında Yunanistan’ın değişmeyen tutumuna da dikkat çeken Gerapetritis, ülkesinin “egemenlik haklarıyla ilgili konuları müzakere etmediğini” söyledi. Bu açıklama, Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında yapılması beklenen görüşme öncesinde geldi.
EGE’DE KARASULARI VE DENİZ PARKLARI VURGUSU
Deutsche Welle’in (DW) haberine göre ise Gerapetritis, Ege Denizi’nde ikinci bir deniz parkının kurulacağını ve bunun Yunanistan’ın karasularını genişletme stratejisinin parçası olduğunu açıkladı. Yunanistan’ın Ankara ile müzakerelerde artık daha güçlü bir pozisyonda olduğunu savunan Gerapetritis, Ege’de deniz parklarının “daha geniş bir deniz stratejisinin ilk aşaması” olarak görülmesi gerektiğini söyledi.
“Bugün Ege Denizi’ndeki egemenliğimiz altı deniz miline kadar uzanıyor” diyen Gerapetritis, ilk deniz parkının ardından ikinci bir park için adım atılacağını ve bunun Yunanistan’ın karasularını 12 mile çıkarma hedefiyle bağlantılı olduğunu ifade etti. Yunanistan daha önce İyon Denizi’nde karasularını 6 milden 12 mile çıkarmıştı.
Türkiye ise, Atina’nın Ege’de karasularını 12 mile çıkarması halinde bunu savaş sebebi sayacağını belirtiyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 1995 yılında oybirliğiyle kabul ettiği ve “casus belli” olarak bilinen karara göre, Yunanistan’ın Ege’de karasularını 6 milin ötesine taşıması durumunda hükümete askeri seçenekler dahil tüm yetkilerin verileceği ilan edilmişti.
“MAVİ VATAN” ELEŞTİRİSİ VE DİYALOG MESAJI
DW’nin aktardığına göre Gerapetritis, konuşmasında Türkiye’nin “Mavi Vatan” doktrinini de eleştirerek bu yaklaşımı “kabul edilemez” olarak nitelendirdi. Yunanistan’ın artık “göz ardı edilemeyecek, belgeli pozisyonlara sahip olduğunu” savunan Yunan bakan, Türkiye ile diyaloğun sürdürülmesi gerektiğini ancak ulusal egemenlik konularının müzakere edilemeyeceğini söyledi.
Yunanistan’ın savunma alanındaki modernleşmesine de değinen Gerapetritis, yeni fırkateynlerle güçlenen Yunan donanmasını örnek göstererek, Ankara ile görüşmelerin artık daha güçlü bir zeminde yürütüldüğünü ileri sürdü.
Öte yandan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis’in Şubat ayında Ankara’da bir araya gelmesinin beklendiği bildiriliyor.
