Bugün Kıbrıs
HEMEN BAŞLAMALI
Hristodulidis, özellikle Ad-hoc Komitesi’nin (AB Müktesebatı Ad-hoc Komitesi) derhal yeniden çalışmaya başlaması gerektiğini vurguladı ve 2017’de kopan sürece dönme çağrısı yaptı. Rum lider, “Kıbrıslı Türk yurttaşlarımızın ulusal çabanın parçası olmasından memnunum. Ad-hoc Komitesi yeniden başlamalı ve müzakereler başlar başlamaz hemen çalışmaya geçmelidir” dedi. Müzakerelerin Crans Montana’da kaldığı yerden devam edebileceğini belirterek, “O zaman çözüme çok yakındık. Net siyasi irade olursa kazan–kazan çözüm mümkündür” dedi.
DÖNÜŞÜMLÜ BAŞKANLIK
Dönüşümlü başkanlıkla ilgili soruyu yanıtlayan Hristodulidis, konunun tek başına tartışılamayacağını vurguladı, “Yönetim ve güç paylaşımı, dönüşümlü başkanlığı da içeren altı ana başlıktan biridir. Tek bir başlık üzerinden gitmeyelim; tüm konuları birlikte masaya koyalım” dedi. BM Güvenlik Konseyi kararlarının iki bölgeli, iki toplumlu federasyon ve siyasi eşitlik çerçevesini belirlediğini hatırlatan Hristodulidis, “Ön koşul koymuyorum. Ne ben Türk tarafına ne de Türk tarafı bana dikte edebilir. Masaya oturmalıyız” ifadelerini kullandı.
ADADAKİ ASKERİLEŞME
Kıbrıslı Türklerin SAFE projesi ve savunma işbirlikleri nedeniyle duyduğu endişeleri de yanıtlayan Hristodulidis, sert bir karşılık verdi: “Kıbrıs Cumhuriyeti’nde militarizasyon yok. Tek militarizasyon 1974’ten beri adada bulunan Türk ordusudur.”
Üçlü savunma ve enerji işbirliklerinin Türkiye’ye karşı olmadığını belirten Kıbrıslı Rum lider, “Olumlu bir gündemle çalışıyoruz. Çözümden sonra Türkiye ile de aynı işbirliklerini yapmaya hazırım” diye konuştu.
KUZEYİ ZİYARET EDECEK Mİ?
Kıbrıslı Türklere sıcak bir mesaj vermek için kuzeyi ziyaret edip etmeyeceği sorusuna ise Hristodulidis şu cevabı verdi: “Sayın Erhürman ile ortak toplantılar yapmayı görüşüyoruz. Ancak şu anda odaklandığım en önemli konu müzakerelerin başlamasıdır.”
AB DÖNEM BAŞKANLIĞI PROGRAMI
Lefkara’daki etkinlikte Kıbrıs’ın 2026 AB Konseyi Dönem Başkanlığı’nın ana çalışma programı da açıklandı. Hristodulidis, başkanlık vizyonunu beş madde ile özetledi: 1. Güvenlik, savunma ve hazırlık yoluyla özerklik; 2. Rekabetçilik yoluyla özerlik, 3. Dünya’ya açık özerk bir Avrupa Birliği, 4. Değerler temelli bir Birlik, 5. Bu hedefleri destekleyecek güçlü bir AB bütçesi.
Etkinliğin sonunda, Lefkara işleme sanatından esinlenerek tasarlanan ve 27 üye devleti temsil eden 27 parçalı resmi Dönem Başkanlığı logosu tanıtıldı.
