Bugün Kıbrıs

Avrupa Konseyi̇ sonrası açıklamalar I Hristodulidis: “Türkiye’nin rolü ve yükümlülükleri AB sonuçlarında netleşti“

Bugün Kıbrıs

Avrupa Konseyi toplantısının ardından açıklama yapan Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis, tartışmaların altı saat sürdüğünü ve özellikle Rusya’ya ait belirli varlıkların kullanımına ilişkin kararın hukuki netlik ihtiyacı üzerinde yoğunlaştığını söyledi. Hristodulidis, birçok üye devletin bu konuda çekincelerini dile getirdiğini belirterek, sürecin AB Daimi Temsilcileri düzeyinde devam etmesine karar verildiğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı, Ukrayna’ya verilecek 90 milyar euroluk kredinin dağılımını da netleştirdi. Buna göre %70’i savunma ve güvenlik ihtiyaçları, %30’u Ukrayna’nın mali yükümlülükleri için kullanılacak. Ayrıca, AB için tedarik süreçleri ve alımların kaynağı konusunda “güvence mekanizmaları” oluşturulacağını kaydetti.

KIBRIS’IN AB DÖNEM BAŞKANLIĞI: “ZOR AMA BELİRLEYİCİ BİR DÖNEM”
Açıklamalarında Kıbrıs’ın yaklaşan AB Konseyi Dönem Başkanlığına da değinen Hristodulidis, bunun “zor ama belirleyici bir döneme” denk geldiğini vurguladı.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in 7 Ocak’ta Kıbrıs’ı ziyaret edeceğini, ertesi gün ise Orta Doğu ülkelerine geçeceğini duyurdu.

KIBRIS SORUNU VE TÜRKİYE’YE YÖNELIK MESAJLAR
Kıbrıslı Rum lider Hristodulidis, Avrupa Konseyi sonuçlarında yer alan; AB’nin Kıbrıs özel temsilcisi Johannes Hahn ile yakın işbirliği vurgusunu, Türkiye’nin Kıbrıs konusundaki rolüne, Türkiye’nin Kıbrıs bağlantılı yükümlülüklerine ve Kapalı Maraş (Varosha) ile ilgili ifadelere “önemli ve olumlu” değerlendirmesinde bulundu.

“AMALTHEA” İNSANI KORİDORU: YARIN 950 TON YARDIM YOLA ÇIKIYOR
Hristodulidis, son olarak Gazze’ye yönelik “Amalthea” insani koridoru kapsamında yarın yeni bir yardım sevkiyatı yapılacağını açıkladı.

Buna göre, Kıbrıs Cumhuriyeti, BAE, Fransa, Slovakya ve Kuveyt tarafından hazırlanan 44 konteynerde toplam 950 ton insani yardım Gazze’ye gönderilecek.

Exit mobile version