Bugün Kıbrıs
Meclis Genel Kurulu, bütçe görüşmelerinin üçüncü gününde yaklaşık 13 saat süren toplantısını saat 02.30 civarında tamamladı. Genel Kurul’un akşam bölümünde 4 milyar 586 milyon 923 bin TL’lik Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı bütçesi ile bakanlığa bağlı 426 milyon 195 bin TL’lik Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu (BTHK) bütçesi ele alındı. Her iki bütçe de oy çokluğuyla kabul edildi. Gecenin sonunda kürsüye çıkan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, milletvekillerinin eleştirilerine yanıt verdi.
SOLYALI: “YAPTIGINIZ HER GİZLİ İŞ, İÇİNDE ŞÜPHEYİ DE BARINDIRIYOR”
CTP Milletvekili Ürün Solyalı, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı bütçesi üzerine yaptığı konuşmada, Bakan Erhan Arıklı’nın imza attığı protokollerin kendisini sürekli tedirgin ettiğini belirtti. Özellikle radarlar ve fiber optik konusunda imzalanan metinlere dikkat çekerek, bu alanlarda veri güvenliğine ilişkin ciddi kaygılar bulunduğunu söyledi.
Radarların hangi şartlarda Kıbrıs’ın kuzeyine devredileceğinin belirsiz olduğunu ifade eden Solyalı, bu konuda bir şartname talep ettiklerini ancak sonuç alamadıklarını belirtti. Fiber optikte ise ülkenin koşullarına uymayan, eksikleri olan bir metnin söz konusu olduğunu savundu. Bu metnin Meclis onayı olmadan uygulanamayacağını vurguladı.
Solyalı, Telefon Dairesi’ne fiber optikle ilgili kaynak aktarıldığını, radarlar kalemine de bütçe konduğunu hatırlatarak, “Türkiye ile imzalanan protokollerde tüm projelerin hibe olacağına dair iddianız vardı, peki bütçede bu iki kaleme ayrılan 70 milyona yakın para ne için kullanılacak?” diye sordu.
T izinleri konusuna da değinen Solyalı, “Yaptığınız her gizli iş, içinde şüpheyi de barındırıyor” ifadelerini kullandı.
Trafik konusunda ağır eleştiriler yönelten Solyalı, her evin trafik nedeniyle acıya boğulduğunu belirterek Türkiye’deki projelerin buraya taşınmasının doğru olmadığına işaret etti. Mali yönetimdeki hatalar nedeniyle 2026 yılında 26 milyar TL bütçe açığı oluşacağını savunan CTP Milletvekili, Ulaştırma Bakanlığı kaynaklarının yol bakımına ve güvenliğine yönlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Solyalı, “Ulaştırma Bakanı’nın bu kadar kaynağı varken bunu başka bir bakanın avcuna sıkıştırması bizim yol güvenliğimizi umursamadığı anlamını taşıyor…” dedi ve polise radar görüntülerinin neden açılmadığını sordu.
BAYBARS: “BU BÜTÇE NE YOL AÇIYOR NE YÖN GÖSTERİYOR”
Bağımsız Milletvekili Ayşegül Baybars, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı bütçesinin ülkeyi geleceğe taşımaktan uzak olduğunu belirterek, “Bu bütçe ne yol açıyor ne yön gösteriyor ne de bizi geleceğe taşıyor” dedi. Baybars, bütçeyi “ayakta durmakta zorlanan bir yapının makyajı” olarak niteledi.
Baybars, ekonomiden kamusal kaynaklara kadar birçok başlıkta hükümeti eleştirerek, yıllardır aynı sorunların Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı üzerinde tartışılmakta olduğunu söyledi. Gazimağusa ve Girne limanlarının güvenliği konusunda açıklama beklendiğini belirtti.
Bakanlığa bağlı dairelerin giderek güç kaybettiğini söyleyen Baybars, Karayolları Dairesi’nin güçsüzleştirildiğini, Posta Dairesi’nin neredeyse çöktüğünü ifade etti. Trafik güvenliği konusunda reklam tabelaları, oto galeriler ve yol altyapısına işaret ederek, “Yollar neden su altında kalıyor? Eskiden yapılan yanlışlara ‘dur’ denilmesi gerekmez mi?” diye sordu.
Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı yerinden söz alarak Baybars’a sert tepki gösterdi ve “Konuşmak için konuşuyorsun” dedi. Radarların neden söküldüğüne ilişkin sorulara Arıklı, radarların polisin talebiyle yerleştirildiğini ve riskli yerlere göre hareket edildiğini söyledi.
Baybars, fiber optik protokolünün Anayasaya aykırı olduğunu savunarak, protokolün Meclis’e bilgiye sunuşla değil, onay yasasıyla geçmesi gerektiğini belirtti. Daha önce verilen “Bu protokol Meclis’e gelecek” sözünün ne olduğunu da sordu.
Tartışmalar sırasında UBP Milletvekili Sadık Gardiyanoğlu ile CTP Milletvekili Fazilet Özdenefe arasında reklam tabelalarının yetkisi üzerinden gerilim yaşandı. Baybars ile Gardiyanoğlu arasında da kısa süreli tartışma oldu.
ÖZDENEFE: “HÜKÜMET KIBRISLI TÜRK HALKINA MUSALLAT OLMUŞTUR”
Meclis Başkan Yardımcısı ve CTP Milletvekili Fazilet Özdenefe, hükümeti sert sözlerle eleştirerek, “Hükümet Kıbrıs Türk halkına musallat olmuştur. Tiyatrolarıyla başımızı döndürdüler” dedi. Özdenefe, Erhan Arıklı’nın UBP’yi bile dize getirdiğini savundu.
Özdenefe, Arıklı’yı işleyen sistemleri bozmakla suçladı ve buna akaryakıt, Teknecik Elektrik Santrali ve sabit hız radarlarını örnek gösterdi. Ceza Yasası’ndaki değişikliklerin trafik kazalarını önlemeyeceğini söyleyen Özdenefe, radar veri tabanının polisin erişiminde olmadığını kaydetti.
Polisin radarlarla ilgili açıklamalarının Arıklı’nın söyledikleriyle çeliştiğini ve bunun komite tutanaklarında bulunduğunu belirtti. Dağıtım ihalesine çıkılması halinde bile trafik cezalarının mahkemeden döneceğini savundu.
Özdenefe, Arıklı döneminde karayolları ağında kaç kilometre yol eklendiğini sordu ve Arıklı’nın “TC kaynağı olmazsa yatırım yapamayız” yaklaşımını eleştirdi. Seçim yasakları öncesinde verilen ve iptal edilen T izinlerinin açıklanmasını istedi.
Elleçleme ihalesindeki son durumu ve Master Planı çalışmalarını soran Özdenefe, fiber optik protokolünün Anayasaya aykırı olduğunu yineledi.
ARIKLI’DAN YANITLAR: “BEN SİZE NASIL PEŞKEŞ ÇEKİLİR ANLATAYIM”
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, yaklaşık 6 saat boyunca nezaketle dinlediğini söyleyerek, Özdenefe’nin alaycı bir üslup kullandığını ileri sürdü ve “Ben size nasıl peşkeş çekilir anlatayım” diyerek CTP döneminde Hollandalı bir firmadan ihalesiz kamera alındığını iddia etti. Bu kameraların bakımının CTP’li bir aileye verildiğini ve gerekirse isimleri açıklayabileceğini söyledi.
Türk Telekom’a peşkeş çekildiği iddialarına Hasan Hastürer’in 28 Mayıs 2008 tarihli yazısını okuyarak yanıt verdi.
Kalifiye insan eksikliği değil maddi ve altyapısal eksikliklerden bahsettiğini belirten Arıklı, bugüne kadar toplam 24 bin 673 izin verildiğini söyledi. Kendi döneminde verilen izinleri şöyle açıkladı:
- 2022: 4 otobüs, 85 okul otobüsü, 5 kiralık
- 2023: 50 personel, 4 turistlik T
- 2024–2025: Hiç izin verilmedi
Alsancak yolunda yaşanan felaketlere rağmen sorun çıkmadığını belirten Arıklı, bunun sebebinin 5 köprü dahil yaptıkları iyileştirmeler olduğunu söyledi. Kendi imkanlarıyla yapılan yolları sıraladı.
Gazimağusa–Girne limanının çok tehlikeli durumda olduğunu ve gerekli çalışmaların sürdüğünü belirtti.
Konuşmaların ardından Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı bütçesi oy çokluğuyla kabul edildi.
BTHK’nın 426 milyon 195 bin TL’lik 2026 mali bütçesi ise madde madde okunarak görüşüldü ve 27 kabul, 3 ret oyla onaylandı.
