Avrupa Birliği (AB) Dış Politika eski Şefi Federica Mogherini, 2014-2019 yılları arasında AB’nin Yüksek Temsilcisi olarak DAES’in başında bulunmuş ve AB’nin dış politikasını yönetmişti. Eylül 2020’den bu yana, AB fonlarıyla desteklenen prestijli bir kurum olan Avrupa Koleji’nin rektörlüğünü yürütüyor.
Gözaltına alınan ikinci isim ise, 2021-2024 arasında DAES genel sekreterliği görevini üstlenen ve AB içerisinde tanınan üst düzey bir yetkili olan Stefano Sannino oldu.
SORUŞTURMADAN DETAYLAR
Bloomberg HT’de yer alan habere göre, operasyonlar, Avrupa Cumhuriyet Savcılığı’nın (EPPO), AB tarafından finanse edilen bir projeye ilişkin olası dolandırıcılığı araştırması kapsamında yapıldı.
EPPO, soruşturmanın Belçika’daki Avrupa Koleji’nin 2021-2022 döneminde yürüttüğü, genç diplomatlara yönelik dokuz aylık bir eğitim programı olan Avrupa Birliği Diplomasi Akademisi’ne ilişkin kamu ihalesine odaklandığını açıkladı.
Soruşturmada, Avrupa Birliği Dış İlişkiler Servisi’nin (DAES), ihale süreci resmen başlamadan önce Kolej ile gizli bilgi paylaşarak ihale kurallarını ihlal edip etmediği araştırılıyor. EPPO, ihale sürecinde adil rekabet kurallarının ihlal edildiği ve devam eden bir ihaleye ilişkin gizli bilgilerin adaylardan biriyle paylaşıldığı yönünde güçlü şüpheler olduğunu bildirdi.
