Bugün Kıbrıs

Fikri Toros: “Barış tohumlarının yeşermesi için siyasi ortamı işlenebilir hale getirmek önceliğimiz”

Bugün Kıbrıs

CTP Dış İlişkiler Sekreteri ve milletvekili Fikri Toros, sosyal medya hesabında yaptığı açıklamada Kıbrıs’ta kalıcı barışın yalnızca müzakerelerle değil, “güven, karşılıklı saygı ve sinerjik kazanımlara dayalı bir siyasi kültürün geliştirilmesi ile tesis edileceğini” söyledi.

Toros, bugün gerçekleşecek Erhürman– Hristodoulidis görüşmesinin önemine dikkat çekerek, “Kıbrıs’ta 2017 Crans-Montana konferansından bu yana ihtiyaç duyulan yapıcı siyasi iklimi yeniden oluşturmak adına son derece önemli bir adımdır.” dedi.

“BU GÖRÜŞME SADECE İKİ LİDERİN BULUŞMASI DEĞİL”
Toros, görüşmenin niteliğine ilişkin değerlendirmesinde, bunun yalnızca liderlerin bir araya gelmesi olmadığını vurguladı:
“Aynı zamanda toplumlarımıza, bölgeye ve uluslararası topluma verilecek olan güçlü bir mesajdır: Barış tohumlarının yeşerebilmesi için, siyasi ortamın işlenebilir hale getirilmesi önceliğimizdir ve bunun için güçlü bir irade vardır!”

ERHÜRMAN’IN VİZYONU VE HRİSTODOULİDİS’İN DİPLOMATİK ADIMLARI
Toros, Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman’ın vizyonunu, “adil, sürdürülebilir ve uluslararası hukukla uyumlu çözüm vizyonu” olarak tanımladı ve bunun toplumun “güvenlik, eşitlik ve öngörülebilirlik arayışına yanıt veren stratejik bir çerçeve sunduğunu” belirtti.

Kıbrıslı Rum lider Nikos Hristodoulidis’in diplomatik adımlarına da değinen Toros, “Avrupa Birliği boyutunun ve enerji güvenliği odaklı bölgesel iş birliği imkanlarının sürece olumlu yansıtılması açısından önem taşımaktadır.” dedi.

ÜÇ BAŞLIKTA DEĞERLENDİRME

Toros, görüşmenin Kıbrıs kamuoyu açısından anlamını üç başlıkta sıraladı:

  1. Liderler arası diyaloğun yeniden tesisi
    Toros, liderlerin yeniden doğrudan temas kurmasının, “güven duygusunun restorasyonu niteliğinde” olduğunu ifade etti. Kıbrıs sorununun “ortak sorumluluk anlayışıyla ve yenilikçi yaklaşımlarla yeniden ele alındığını” kaydetti.
  2. Ortak menfaatlerin somutlaşması
    Enerji güvenliği, AB ilişkileri, iklim krizi ve Doğu Akdeniz’deki değişen dengelerin iki toplum tarafından birlikte ele alınması gereken gerçeklikler olduğunu belirten Toros, görüşmenin “geleceğe daha katılımcı, pragmatik ve ortak payda odaklı bakılabileceğinin işareti” olduğunu söyledi.
  3. Uluslararası toplumla uyumlu bir siyasi zemin oluşturulması
    Toros, Birleşmiş Milletler parametrelerine dayalı, “sonuç odaklı ve takvimli bir metodoloji çerçevesinde kapsamlı bir siyasi anlaşma” hedefinin, uluslararası aktörlerin desteğiyle güç kazanacağını belirtti.

“BU GÖRÜŞME, KARARLILIĞIN GÜÇLÜ BİR GÖSTERGESİ”
Toros açıklamasını, Kıbrıs’ta barışın ancak “diyalog, karşılıklı anlayış, kararlılık ve iyi niyetle hazırlanan bir siyasi ortamda mümkün olacağını” vurgulayarak tamamladı.

Bugünkü görüşmenin önemini ise şu sözlerle özetledi:
“Bugün gerçekleşecek olan görüşme, işte bu gerçeğe dair kararlılık olduğunun güçlü bir göstergesidir. Kıbrıs’ın geleceği, karşılıklı anlayış ve iyi niyetle hazırlanmış bir zeminde şekillenecektir.”

Exit mobile version