Bugün Kıbrıs
Medya Etik Kurulu, yapılan bir başvuru üzerine, Kıbrıs Gazetesi’nin 4 Ekim 2025 tarihli “anket” haberinde kullanılan verilerin kaynağı ve doğruluğunu ile haberin genel içeriğini teknik ve etik ilkeler çerçevesinde değerlendirdi.
Kurula yapılan başvuruda, “kamuoyunun yanıltılabileceği, ‘Public Global Araştırma’ adıyla anılan kuruluşun yasal mevcudiyetinin belirsiz olduğu ve yayımlanan içeriğin seçim sürecine etkide bulunabilecek şekilde yönlendirici nitelik taşıdığı” belirtildi.
Kurul, yaptığı inceleme sonucunda haberde örneklem büyüklüğü, veri toplama yöntemi ve hata payı gibi bilgilerin yer alsa da, çalışmanın güvenilirliğini destekleyecek temel unsurların eksik olduğunu saptadı. Açıklamada, “Anketin yöntembilimsel ayrıntılarına —saha uygulama tarihi, örnekleme tekniği ve kararsız seçmenlerin değerlendirilme biçimi gibi— yer verilmemiştir” denildi.
Şikayet sahibi, KKTC Şirketler Mukayyitliği’nden aldığı bilgiye dayanarak, “Public Global Araştırma” adlı bir şirketin ülkede tescil edilmediğini Kurul’a iletti. Medya Etik Kurulu’nun yaptığı araştırmada da söz konusu kuruluşun “kamuya açık resmî ticaret kaydı, internet sitesi, iletişim bilgileri, geçmiş araştırma örnekleri ya da akademik referanslarla teyit edilebilecek herhangi bir faaliyetine ulaşılamadığı” ifade edildi.
Açıklamada, “Elde edilen veriler, haberde referans verilen anketin doğrulanabilirlik ve denetlenebilirlik kriterlerini karşılamadığını göstermektedir. Bu bağlamda, kurumsal mevcudiyeti teyit edilemeyen bir yapının ürettiği iddia edilen verilerin haberleştirilmesi; hem basın meslek ilkeleri hem de seçim dönemlerinde medya kuruluşlarına düşen özel sorumluluklar açısından sakıncalıdır” ifadeleri kullanıldı.
Kurul ayrıca, haberin seçim süreci arifesinde yayımlanmış olmasının ve verinin kaynağına dair şeffaflığı sağlayacak bilgilerin kamuoyuna sunulmamasının, yayının manipülatif olabileceğine dair şüpheler uyandırdığını belirtti.
Konuya açıklık getirmek amacıyla, Kıbrıs Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mete Tümerkan ve Yazı İşleri Müdürü Aytuğ Türkkan ile telefon ve e-posta yoluyla iletişim kurulmaya çalışıldığı, ancak “bugüne kadar herhangi bir geri dönüş alınamadığı” da açıklandı.
Medya Etik Kurulu açıklamasında, “Basın özgürlüğü yalnızca ifade hakkını değil; aynı zamanda kamuoyunun doğru, teyit edilebilir bilgiye erişim hakkını da kapsar” denilerek şu ifadelerle karar duyuruldu:
“Bu çerçevede Medya Etik Kurulu, kamuoyunu yeterince bilgilendirmeyen, şeffaflıktan uzak ve denetimsiz bilgi kaynaklarına dayanan bu yayın nedeniyle Kıbrıs Gazetesi hakkında oybirliğiyle kınama kararı almıştır.”
Kurul, kararını “basın etiği, şeffaflık ve kamu yararı ilkeleri doğrultusunda alındığını” duyurdu.