Bugün Kıbrıs
Kıbrıs Cumhuriyeti Savunma Bakanı Vasilis Palmas, Türkiye’nin Avrupa savunma fonu SAFE’e doğrudan katılımının “zor” olduğunu açıkladı. Ancak belirli şartlar altında Ankara’nın dolaylı yoldan sürece dahil olabileceğini söyledi. Palmas, bazı AB üyesi ülkelerin “Türkiye ile çıkar ilişkileri” nedeniyle çifte standart uyguladığına dikkat çekti.
Palmas, televizyon programında yaptığı konuşmada, “Türkiye’nin uluslararası hukuku ihlal etmesine ve yıllardır Kıbrıs ile Yunanistan için tehdit oluşturmasına rağmen, bazı AB üyesi ülkelerin ekonomik ve siyasi çıkarları sebebiyle Ankara’ya destek verdiğini belirterek açık bir çelişki” olduğunu söyledi.
Bakan, “Belli koşullar altında Türkiye’nin SAFE’e dolaylı katılımının mümkün olabileceğini” de ekledi.
KIBRIS’A 1 MİLYAR EURO DESTEK
Palmas, aynı finansman mekanizması kapsamında, Kıbrıs Cumhuriyeti için 1 milyar euroyu aşan bir bütçenin onaylandığını da duyurdu. Bu kaynakla Milli Muhafız Ordusu’nun donanımının güçlendirileceğini söyledi.
Detay vermekten kaçınsa da, hazırlanan listede deniz ve hava üssüne yönelik projelerin yer aldığını açıkladı.
KADINLARIN GÖNÜLLÜ ASKERLİĞİ BAŞLIYOR
Bakan Palmas ayrıca, kadınların gönüllü olarak orduya katılmasına imkan tanıyacak düzenleme için gelecek hafta Bakanlar Kurulu’na özel bir kararname sunacağını duyurdu. İlk gönüllü kadın askerlerin Ekim ayı sonunda göreve başlaması bekleniyor.