Bugün Kıbrıs

VOLT Kıbrıs: “Gerçek çözüm barikatların kaldırılmasıdır”

Bugün Kıbrıs

VOLT Kıbrıs Genel Sekreteri Hulusi Kilim, geçiş kapılarında son günlerde yaşanan sıkıntılara ilişkin açıklama yaptı. Kilim, yaşanan sorunların basında farklı şekillerde yorumlandığını ve gereksiz panik ortamı yaratıldığını söyledi.

“YENİ SİSTEMDE HERKES İLK DEFA GEÇİYORMUŞ GİBİ GÖRÜNÜYOR”
Kilim, geçişlerde kullanılan veri tabanı yazılımında yenileme yapıldığını aktararak şu bilgileri verdi:
“Dün itibariyle tüm veri tabanı sıfırdan yaratılıyor. Bugüne kadar binlerce kez geçiş yapmış olsanız bile, yeni sistemle birlikte herkes ilk defa geçmiş gibi görülüyor. Eğer Kıbrıs Cumhuriyeti kimliğiniz yoksa, bilgileriniz geçiş esnasında manuel olarak sisteme yeniden giriliyor. Bunun yanında eğer örneğin eşiniz aracılığıyla geçiyorsaydınız, eşinizin bilgileri; anneniz ya da babanız aracılığıyla geçiyorsanız onların bilgileri de soruluyor. Bu bilgiler tam olmadan geçiş yapılamıyor. Dün ve bugün sorun yaşayan vatandaşlar bu yüzden sorun yaşamış olabilirler.”

Kilim, bu durumun “KKTC kimliğiyle güneye geçilemez” anlamına gelmediğini vurguladı.

“KIBRIS CUMHURİYETİ KİMLİĞİNİZ VARSA KULLANIN”
Kilim, geçişlerde gecikme yaşamamak için tercihen Kıbrıs Cumhuriyeti kimliğinin kullanılmasını önerdi. “Yoksa bir defa bu bilgiler sizden alındıktan sonra, bir sonraki geçişinizde herhangi bir sorun yaşanması beklenmiyor” dedi.

Ancak uygulamanın kötü yönetildiğini de belirten Kilim, “Bu çok rezil bir şekilde ele alınmış bir prosedür oldu belli ki ve herkesin var olan bilgileri bir anda yok sayıldı. Bu sistem değişikliği insanlara zorluk çıkarılmadan ele alınmalıydı” ifadelerini kullandı.

“GERÇEK ÇÖZÜM BARİKATLARIN KALKMASI”
Kilim, açıklamasının sonunda geçişlerde yaşanan bu tür sorunların özünde Kıbrıs sorununun çözümsüzlüğünden kaynaklandığını kaydetti:
“Kıbrıs sorununun çözülmesi, adamızı ve insanını bölen bu barikatların kalkması, kimlik kontrollerinin ve bu çilenin bitmesi, haksızlıkların, hukuksuzlukların ve adaletsizliklerin son bulması ve en nihayetinde hepimizin bu ada üzerinde gerçek anlamda özgür bir şekilde yaşayabilmesi hepimizin hedefi olmalıdır. Bu düzenin devamını savunanlara, Kıbrıslılara bu şekilde yaşamayı layık görenlere de yeter artık denmelidir.”

Kilim, geçişlerde sorun yaşayanlara da tavsiyede bulundu: “Eğer Kıbrıs Cumhuriyeti kimliğiniz yoksa, bir sonraki geçişte sorun yaşamamak için, şimdiye kadar geçişinizi kimin aracılığıyla yaptıysanız, onun bilgilerini yanınızda bulundurmanız tavsiye edilir.”

Exit mobile version