Gazze’deki Filistinli çocukları “düşman” olarak nitelendiren ve İsrail’in Batı Şeria’yı tamamen kontrol altına alması çağrısında bulunan İsrailli aşırı sağcı politikacı Simcha Rothman’ın Avustralya’ya girişine izin verilmedi.
Aşırı sağcı Dini Siyonizm Partisi’nin Knesset üyesi Rothman, ağustos ayında Sidney ve Melbourne’da iki halka açık etkinlikte ve “dayanışma turu” olarak adlandırılan iki özel etkinlikte yer alacaktı.
Avustralya İçişleri Bakanı Tony Burke, pazartesi günü Rothman’ın vize başvurusunun reddedildiğini ve üç yıl boyunca vize başvurusunda bulunamayacağını açıkladı. Burke yaptığı açıklamada, “Hükümetimiz, ülkemize gelip bölünmeyi yaymaya çalışan kişilere karşı sert bir tutum sergiliyor” dedi. “Avustralya’ya nefret ve bölünme mesajı yaymak için geliyorsanız, sizi burada istemiyoruz,” diyen Burke, “Avustralya, herkesin güvende olabileceği ve kendini güvende hissedebileceği bir ülke olacak.” diye ekledi.
Rothman’ın Dini Siyonizm Partisi, Başbakan Binyamin Netanyahu hükûmeti koalisyonunun bir parçası ve partinin lideri de haziran ayında Albanese hükûmeti tarafından yaptırım uygulanan Maliye Bakanı Bezalel Smotrich.
Sağ eğilimli Avustralya Yahudi Derneği (AJA) tarafından düzenlenen Rothman ile ilgili etkinlikler, “Avustralya’daki Yahudi topluluğuna destek vermekk için düzenlenen dayanışma turu” olarak tanımlanıyor. Derneğin etkinlik açıklamasında, “Avustralyalı Yahudiler benzeri görülmemiş bir antisemitizmle karşı karşıya. Birçoğu Avustralya hükümetinin Yahudi topluluğunu terk ettiğini düşünüyor” deniyor.
Kanye West’in de girişini yasaklamıştı
Burke daha önce, rapçi Kanye West, ABD hukuk profesörü Khaled Beydoun ve eski İsrailli Bakan Ayelet Shaked gibi tartışmalı veya saldırgan açıklamalarıyla tanınan diğer şahsiyetlerin ve politikacıların da ülkeye girişini yasaklamıştı.
İSRAİLLİ BAKAN’IN TEPKİ ÇEKEN AÇIKLAMALARI
Rothman, mayıs ayında İngiltere’nin Channel 4 kanalına verdiği röportajda, Gazze’deki çocukların “düşman” olduklarını savunmuş ve “Ülkenizi mültecilerle ele geçirmelerine izin veremezsiniz” diyerek İsrail’e kaçmalarına izin verilmemesi gerektiğini iddia etmişti.
Rothman, Temmuz ayında işgal altındaki Batı Şeria topraklarına İsrail’in egemenliğini “uygulamak” için sembolik bir önergeyi başlatan birkaç Knesset üyesinden biriydi. Kısa bir süre sonra sosyal medyada yaptığı bir paylaşımda Rothman, işgal altındaki topraklara İsrail’in egemenliğini uygulamanın, bu toprağın “bugün, yarın ve sonsuza kadar” İsrail halkına ait olduğunu dünyaya açıkça göstereceğini söylemişti.
t24